Resandet bland äldre har ökat under senare år

Man blir aldrig för gammal för att resa. Inte ens långt bort. Resejournalisten Lina Skandevall menar att resandet är ett perfekt sätt att hålla sig ung.

Ett bra restips är, enligt Lina Skandevall, den lilla franska ön Réunion i Indiska oceanen. När hon besökte ön fanns bland annat chansen att njuta av naturens krafter och skönhet.

Ett bra restips är, enligt Lina Skandevall, den lilla franska ön Réunion i Indiska oceanen. När hon besökte ön fanns bland annat chansen att njuta av naturens krafter och skönhet.

Foto: Joakim Blomqvist/Privat

Norrköping2022-11-18 08:00

Åren går och plötsligt är man pensionär. Hög tid att stanna hemma i trygga soffhörnet och låta stora vida världen sköta sitt i fortsättningen? Nja, kanske inte. Inte riktigt än. Resandet bland äldre har ökat under senare år, även om coronapandemin givetvis påverkade ivern och möjligheten att lämna hemmet för stranden, staden och sevärdheterna långt därborta.

Nu är tiderna "normala" igen (nåja) och resandet tar åter fart. Inte minst bland seniorerna. En utveckling väl värd att applådera, säger välkända resejournalisten och destinationsutvecklaren Lina Skandevall. Ni känner henne från de regelbundna krönikorna i NT och vet att hon ständigt vill inspirera andra att resa.

Inte minst 55-plussarna.

– Och att utsätta sig för de lite oväntade utmaningar som en resa kan innebära är egentligen bara bra. Man mår bra av umbäranden och växer som person av det. Det blir man aldrig för gammal för, säger Lina Skandevall när vi träffas för att prata lite om äldres resande.

Utgångspunkten är att världen – trots allt – är en fin och gästvänlig plats. Väl värd att upptäcka och utforska långt upp i åren.

– Vissa tycker att omvärlden är stor och farlig. Men ju mer man reser desto tydligare inser man att det inte alls är så. Tvärtom. Jag reser ofta på egen hand och har samlat på mig mängder av exempel på hjälpsamhet och vänlighet runt om i världen. När passet blev stulet i Marocko för några år sedan fick jag hur mycket hjälp som helst från alla möjliga håll för att lösa situation och när jag kom på besök till en liten by i södra Tunisien ville familjen slakta sin enda get för att kunna bjuda på middag, berättar hon.

– En viktig del av charmen med att resa är att allt inte är så tillrättalagt.

Innan pandemin genomförde SCB en undersökning om äldres semesterresande. Resultatet var tydligt. Under åren 2008–2019 ökade resandet bland kvinnor 75–84 år från 30 till 38 procent. Motsvarande siffror bland män innebar en ökning från 33 till 44 procent. Även i gruppen 65–74-åringar ökade resandet.

Ingen slump, enligt Lina Skandevall.

– Seniorerna har blivit en alltmer intressant målgrupp för researrangörerna. Samtidigt vill många äldre ta del av det goda livet efter pensioneringen. Då är resandet en viktig bit. Man har tiden när barnen har flyttat, man har pengarna och man har ofta en viss resvana sedan tidigare, säger hon.

– Samtidigt håller kroppen ett tag till även för den som har fyllt 55 år. Jag rekommenderar gärna att man ska våga sig utanför sin "comfort" zon. Välj resmål som inte är så vanliga. Det är ofta billigare, mer hållbart och ger möjligheter att få se någonting nytt. Rena motsatsen till "all inclusive" som ju enbart gynnar det aktuella hotellet.

Att "kroppen håller" märks också på att utbudet av och intresset för träningsresor stiger. Alltså även bland lite äldre. Sol och stillasittande inte längre allt, inte ens vid Medelhavet.

– Temaresor har överhuvudtaget blivit mer populära. Men det gäller kanske främst för tränings- och vandringsresor. Det är något jag verkligen skulle vilja rekommendera 55-plussare. Inte minst om man reser på egen hand. Många vågar inte resa ensamma men åker man på en ordnad träningsresa "tvingas" man snabbt in i gemenskapen och blir en i gänget, säger Lina Skandevall.

– Träningspassen är gemensamma och på kvällen blir det middag tillsammans. Alldeles perfekt egentligen. Många av researrangörerna har den här typen av resor i sina program numera. Man kan åka till solen och köra yoga eller välja en vandringsresa i Alperna. Gärna i kombination med god mat och ett bra boende. Efterfrågan på temaresor som främjar det inre måendet ökar.

"Det goda livet", alltså.

– Dessutom är vi skandinaver en attraktiv målgrupp för destinationerna. Det är många som ligger på och jagar svenska turister. Det märker jag tydligt i mina kontakter med arrangörer utomlands. Vi har ett gott rykte och anses vara trevliga och vänliga. Plus att vi kan spendera pengar, säger hon.

Några tips innan avresan?

– Försök att ta kontakt med "locals" på plats. De har ofta bättre koll än reserarrangörerna på vad som är bra eller inte. Var noga med när du åker. Maj eller september-oktober är klart bäst om du ska till Medelhavet. Inte så varmt och prisläget är betydligt bättre än under högsäsong.                                                         

Vart är vi på väg?

Inför sommaren och semestern 2022 gjorde SVT en kartläggning över svenska folkets populäraste resmål. Så här blev resultatet: 1. Malaga, Spanien, 2. Alicante, Spanien, 3. Istanbul, Turkiet, 4. Palma de Mallorca, Spanien, 5. Barcelona, Spanien, 6. Beirut, Libanon, 7. Bangkok, Thailand, 8. Antalya, Turkiet, 9. Ankara, Turkiet, 10. Split, Kroatien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!