Men först måste ett par bokhyllor flyttas ned i förrådet i källarplanet. Kimmo Strand efterlyser frivilliga bärare. Han behöver inte leta länge. Kenta Pettersson blir snabbt en av de frivilliga och är med om det vanskliga bäruppdraget på hårdpackad snö på sluttande plan. Det hela avlöper problemfritt i halkan och snart är hyllorna på sin nya plats.
– Det är klart att man ställer upp och hjälper till, säger Kenta Pettersson. Så mycket som de hjälper oss.
Med ”de” menar han förstås Ria Center som ständigt håller sin dörr öppen för vuxna från vardagens skuggsida. Nu ”snittar” Ria Center runt 50–60 besökare om dagen. En uppgång på senare tid som kan tolkas på olika sätt. Bra för att flera har upptäckt oasen? Eller sämre för det signalerar att de hemlösa och missbrukarna generellt har ökat i Norrköping? Kenta Pettersson har i alla händelser varit en regelbunden gäst de senaste åren.
– Nu när jag inte jobbar, säger han. Jag är nog här varje dag. Ett underbart ställe att komma till. Ta en kopp kaffe, snacka med kompisar och kanske spela lite biljard. Gemenskapen är väldigt fin. Och vi som kommer hit om dagarna är givetvis rädda om stället. Det är därför man gärna ställer upp och hjälper till om det behövs.
– Hade inte Ria Center funnits hade man kanske samlats hemma hos någon kompis istället. Sedan hade det inte dröjt länge förrän grannarna hade börjat klaga.
Kimmo Strand har jobbat på Ria Center sedan 1997. En lokal profil i sammanhanget numera som, tillsammans med sina medarbetare, drar ett tungt lass för de socialt utsatta i Norrköping. Men han känner också hur stödet ”uppifrån” stärks och hur allt flera inser nyttan av Ria Center. Liksom av second hand-butiken och matbanken som också sorteras in under satsningen på Hela människan.
– Vi har nog aldrig haft det så bra, säger han. Vår popularitet har alltid gått upp och ned. Men nu känner jag att vi blir tagna på ett helt annat allvar än tidigare. Både från politikerna och från tjänstemännen. De är positiva till oss. Det är inte så många år sedan som jag upplevde att vi inte ens var önskvärda. Tonen var hårdare. Nu är vi snarare i behov av ännu flera volontärer, framför allt till second hand-butiken.
Kimmo Strand säger också att förståelsen för insatsen och uppdraget har ökat.
– Det är skillnad, säger han. Förr ifrågasattes det från de styrande varför vi stängde klockan 14 om dagarna och inte hade öppet ett par timmar till. Jag har lagt mycket tid på att försöka förklara att man är rätt så slutkörd vid 14-tiden efter en dag här. Det är ett svårt uppdrag. Många av våra gäster har relationssvårigheter och auktoritetsproblem. En följd av att ha blivit svikna hela livet. Enda sättet att klara av det är att låta oss jobba på vårt sätt.
– Det funkar inte att försöka gå in och styra och bestämma. Antingen går de härifrån eller också kan det bli aggressivt. Det blir bäst om vi inte bestämmer för mycket utan låter gästerna komma och gå som de vill. Dörren är alltid öppen. Däremot vill vi förstås hålla en allmän ordning. Det märks också att gästerna ser det här som ”sitt” ställe och är lika måna om att det är ordning. Som du såg är det inga problem att få hjälp om det behövs.
I julas satsade Ria Center på projektet ”Pimpa påsen” där vänliga själar, i sann Karl-Bertil Jonsson-anda, skänkte julklappar i julprydda påsar. Det hela blev mycket uppskattat och julbuffén lockade över hundra gäster.
– Jag har aldrig förr fått så mycket julklappar, säger Kenta Pettersson.
Även till vardags kan det vara en form av julafton på Ria Center.
– Vi har ett förråd med lite saker vi delar ut, säger Kimmo Strand. Kläder, rakhyvlar, tandkräm och deodorant. Sådant som ökar trivseln. Efter ett studeibesök från en annan kommun en gång fick vi höra att Norrköping hade Sveriges bäst klädda uteliggare. Det var ord som värmde.