"Ring inte i onödan, ring i nödan"

Med hjälp från Markoolio sprider SOS Alarm sitt budskap om hur nödnumret 112 ska användas. Att kunskapen kommer ut hos de unga är väldigt viktigt.

Artisten Markoolio  är SOS-kampanjens ansikte utåt. En dag med honom är högsta vinsten i tävlingen som avslutades igår. Vinnare blev  klass 4B från Hultskolan i Göteborg.
FOTO: Janerik Henriksson / SCANPIX

Artisten Markoolio är SOS-kampanjens ansikte utåt. En dag med honom är högsta vinsten i tävlingen som avslutades igår. Vinnare blev klass 4B från Hultskolan i Göteborg. FOTO: Janerik Henriksson / SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2003-12-23 04:00
Unga människor rör sig mycket ute i samhället och de flesta har mobiltelefon. Därför är de viktiga att slå larm om en nödsituation uppstår.
- Det är också bra om kunskapen kommer tidigt i livet. Dessutom bär barnen ofta med sig kunskapen hem till föräldrarna och resten av familjen, säger Bengt Glaad som är SOS Alarms platschef i Norrköping.
Men vad som är en nödsituation är inte alltid lätt att avgöra. Därför krävs information om detta.
- Jag brukar ta följande exempel. Om du kommer hem efter semestern och cykeln är stulen då ska du inte ringa 112. Om det däremot är så att någon i din familj blir dålig, skadad eller medvetslös bör du ringa direkt, säger Bengt Glaad.

Träff med Markoolio
SOS Alarm driver med hjälp av Markoolio en kampanj riktad mot ungdomar. Kampanjen består i ett nära samarbete med skolorna. Varje skola har kunnat hämta material från SOS Alarm för att använda i undervisningen. Alla skolor
i landet med skolår 4-6 bjöds i våras in till en rapptävling som fick många deltagare. Vann gjorde en skolklass i Östersund med refrängraden "ring inte i onödan, ring i nödan".
Den första december gick startskottet för en tävling inför julen. Utgångspunkten är händelser som visas i en julkalender. Utifrån dessa händelser skall barnen komma med förslag på hur man bör agera och om SOS Alarm bör kontaktas eller inte. Detta ska ge skolungdomar insikt i hur man agerar i besvärliga situationer. De skolklasser som klarade detta bäst gick vidare för att avslutningsvis skicka in ett julklappsrim. Den vinnande klassen korades igår, klass 4B från Hultskolan i Göteborg. Vinsten är en träff med Markoolio.
Flera skolor från Norrköping deltog i tävlingen.

Missbruk av nödnumret
Kampanjen har fått bra respons bland ungdomarna menar Bengt Glaad.
- Vi har inte mätt det i siffror, men intresset har varit stort.
Målet är att ungdomarna på ett naturligt sätt skall få information om hur man agerar i nödsituationer. Det är viktigt att veta när man ska ringa och vad man bör tänka på. En nödsituation är när du eller någon i din närhet behöver omedelbar hjälp från till exempel polis, brandkår eller sjukvårdspersonal. Är man osäker på om det är en nödsituation eller inte ska man alltid ringa 112 och låta sos-operatören avgöra. SOS-operatören är den person som tar emot samtalen från de hjälpsökande människorna. Men det finns de som ringer numret i onödan. Detta är livsfarligt. Det kan innebära att någon som verkligen behöver hjälpen inte kommer fram. Dessutom är det brottsligt att medvetet missbruka nödnumret.
- Men det är nästan aldrig barn som missbrukar numret, utan tonåringar som druckit alkohol. De kan tycka att det är skojigt, säger Bengt Glaad. Vad gäller barn kan han tvärtom visa på bra exempel då de larmat SOS Alarm vid exempelvis bränder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om