Rökt lax med äggröra

Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2007-06-13 04:00
Kallrökt lax och krämig äggröra smaksatt med hackad gräslök. Kan det bli mer sommar på en tallrik? Nu tjuvstartar vi sommarköket och njuter.
Rökt fisk och äggröra passar bra ihop. Äggröran tillagas alltid vid låg temperatur för att få den rätta krämigheten. Hackad gräslök är en god krydda i äggröran. Andra förslag är färsk timjan som passar väldigt bra just i kombination med rökt fisk.
Skär laxen i tunna skivor med lutande kniv som ger större skivor eller köp färdigskivad lax.
Vispa samman ägg, grädde, salt och hackad gräslök. Sätt en tjockbottnad kastrull på spisen och lägg i en klick smör eller margarin. Äggröran ska göras på svag värme för att inte bli grynig. Därför hälls de hopvispade äggen ner i kastrullen så fort smöret smält. Låg värme och ständigt rörande med träsked som har rakt avskuren spets (för att kunna skrapa botten) är tekniken som gäller.
4 personer
500 g kallrökt lax
Till äggröran:
8 ägg
1 1/2 dl tunn grädde
1/2 tesked salt
1 msk smör
2 msk hackad gräslök (eller färsk timjan)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om