Romers rätt i fokus på ministerbesök

- Romer i Sverige hör till den minoritetsgrupp som lider mest av utanförskap, diskriminering och möter mest fördomar. Det säger integrationsministern Erik Ullenhag (FP), som besökte Norrköping på onsdagen.

- Jämfört med många andra länder är romernas situation bättre i Sverige, men det betyder inte att det är bra, vi har blundat för romernas utsatthet, säger Erik Ullenhag, (FP), integrationsminister.Foto: Magnus Andersson

- Jämfört med många andra länder är romernas situation bättre i Sverige, men det betyder inte att det är bra, vi har blundat för romernas utsatthet, säger Erik Ullenhag, (FP), integrationsminister.Foto: Magnus Andersson

Foto: Magnus Andersson

Norrköping2011-12-07 14:23

Videon är inte längre tillgänglig

NT träffar honom strax innan han ska möta politiker och tjänstemän från östgötska kommuner, landsting och myndigheter och som bjudits in på konferensen som länsstyrelsen arrangerade i går. Han är bekymrad över att historieböckerna tigit om mycket som romer fått stå ut med.

- Det här är en grupp människor som inte fått bosätta sig var man vill, som förvägrats rösträtt, skolgång och ett av de värsta exemplen är tvångssteriliseringarna som gjordes under 1900-talet.

Tvingades till abort
Han berättar om en kvinna som tvingades till abort i sjunde månaden och som sedan tvångssteriliserades.

- Att skaffa barn är ju en del av livet. Och det man signalerade var att romer inte var ett värdigt folk att få skaffa barn.

Att en miljon romer avrättades i Förintelsen är en annan händelse som det inte pratas så ofta om.

Historien har satt djupa spår och skapat ett förtroendegap mellan romer och det svenska majoritetssamhället. Därför kommer regeringen satsa 45 miljoner kronor för att genom olika projekt uppmärksamma romernas situation de kommande åren.

- Även om situationen för romer är bättre i Sverige än på andra håll i Europa så betyder det inte att det är bra. Fördomar finns fortfarande kvar.

Tankarna går till den romska kvinna i Norrköping som deltog i en kongress på Grand Hotel häromåret men som i fika-
pausen misstänktes för stöld. Förra året fälldes hotellet för diskriminering i Hovrätten.

Bok om övergrepp
På uppdrag av integrationsminister Erik Ullenhag kommer en vitbok om övergrepp och kränkningar mot romer i Sverige under 1900-talet att tas fram under nästa år.

- Det är nödvändigt att göra upp med sin historia innan man kan gå vidare.

Dessutom kommer regeringen att satsa på jobb och skola.

Går inte klart skolan
- Vi har fortfarande problem med att romska barn inte går klart skolan. När romska barn inte kommit till skolan så har skola och myndigheter inte tagit det på lika stort allvar.

Men lika viktigt är att lyfta fram det positiva som romerna bidragit med. Därför hoppas han få till ett romskt kulturår nästa år.

Syftet med konferensen var att belysa den minoritetslagstiftning som finns i Sverige i dag och berätta vad regeringen gör för att förbättra situationen för minoriteter och vad som kan göras på lokal nivå.

Fakta Erik Ullenberg om...

Sin egen roll som integrationsminister: Har ett tydligare fokus på jobb och kunskap i svenska språket och ser inte människor som flytt eller invandrat till Sverige som svaga, utan fokuserar i stället på vad de kan bidra med. Och står upp för att Sverige är ett öppet och tolerant land, annars klarar vi inte integrationen.

Främlingsfientliga partier i debatter: Jag tycker att man ska ta debatter. I de sakfrågorna diskuterar jag gärna med vem som helst. Teorin om att tiga ihjäl åsikter tror jag inte på.

Argument som provocerar: När man säger att "Det här får vi inte säga." Det får man visst, men jag kommer säga att man har fel om man sprider främlingsfientlighet och fördomar. Att ha rätt att uttrycka en åsikt är inte samma sak som att ha rätt att inte bli emotsagd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om