Videon är inte längre tillgänglig
NT träffar honom strax innan han ska möta politiker och tjänstemän från östgötska kommuner, landsting och myndigheter och som bjudits in på konferensen som länsstyrelsen arrangerade i går. Han är bekymrad över att historieböckerna tigit om mycket som romer fått stå ut med.
- Det här är en grupp människor som inte fått bosätta sig var man vill, som förvägrats rösträtt, skolgång och ett av de värsta exemplen är tvångssteriliseringarna som gjordes under 1900-talet.
Tvingades till abort
Han berättar om en kvinna som tvingades till abort i sjunde månaden och som sedan tvångssteriliserades.
- Att skaffa barn är ju en del av livet. Och det man signalerade var att romer inte var ett värdigt folk att få skaffa barn.
Att en miljon romer avrättades i Förintelsen är en annan händelse som det inte pratas så ofta om.
Historien har satt djupa spår och skapat ett förtroendegap mellan romer och det svenska majoritetssamhället. Därför kommer regeringen satsa 45 miljoner kronor för att genom olika projekt uppmärksamma romernas situation de kommande åren.
- Även om situationen för romer är bättre i Sverige än på andra håll i Europa så betyder det inte att det är bra. Fördomar finns fortfarande kvar.
Tankarna går till den romska kvinna i Norrköping som deltog i en kongress på Grand Hotel häromåret men som i fika-
pausen misstänktes för stöld. Förra året fälldes hotellet för diskriminering i Hovrätten.
Bok om övergrepp
På uppdrag av integrationsminister Erik Ullenhag kommer en vitbok om övergrepp och kränkningar mot romer i Sverige under 1900-talet att tas fram under nästa år.
- Det är nödvändigt att göra upp med sin historia innan man kan gå vidare.
Dessutom kommer regeringen att satsa på jobb och skola.
Går inte klart skolan
- Vi har fortfarande problem med att romska barn inte går klart skolan. När romska barn inte kommit till skolan så har skola och myndigheter inte tagit det på lika stort allvar.
Men lika viktigt är att lyfta fram det positiva som romerna bidragit med. Därför hoppas han få till ett romskt kulturår nästa år.
Syftet med konferensen var att belysa den minoritetslagstiftning som finns i Sverige i dag och berätta vad regeringen gör för att förbättra situationen för minoriteter och vad som kan göras på lokal nivå.