Rosmarinkyckling i lergryta

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2008-12-03 00:15
En ledig dag ska inte nödvändigtvis innebära en massa arbete i köket. Fram med den gamla lergrytan och stek en rosmarinkyckling. Ett jobb som nästan sköter sig själv.Kom bara ihåg att lergrytan måste vara blöt innan arbetet börjar. Blötlägg grytan en halvtimme eller så, stoppa i kycklingen och sätt in i kall ugn. Sedan var det slut på alla måsten.Det är viktigt att grytan är genomfuktad innan den används. Fyll kycklingen med bitar av äpple och hela katrinplommon. Lägg kycklingen i lergrytan och krydda med salt, peppar och rosmarin. Toppa med lite olivolja. På med lock och in med grytan på galler i nedre delen av kall ugn. Sätt ugnen på 250 grader. Efter en och en halv timme är kycklingen färdig. Sila av skyn och koka upp med grädde i kastrull. Red av med maizena löst i vatten och sjud såsen sakta i fem minuter. Smaka av, ibland kan såsen behöva lite extra kycklingfond för att få rätt styrka.
Recept
För 4 personer
1 stor kyckling1 äpplen10 katrinplommon2-3 kvistar färsk rosmarinsalt och peppar1 msk olivoljaTill såsen:
2 dl grädde, gärna magermaizenaev. en skvätt konc. kycklingfond
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om