Så dyrbar blev Sjöfartverkets satsning

Sjöfartsverkets nyinköpta räddningshelikoptrar skulle minska kostnaderna för sjö- och flygräddningen. I själva verket ökade kostnaderna med 170 miljoner kronor.

Granskat. Sjöfartsverket har fått kritik för det avtal som skrevs när man köpte in det nya helikoptersystemet.

Granskat. Sjöfartsverket har fått kritik för det avtal som skrevs när man köpte in det nya helikoptersystemet.

Foto: Mikael Strand

Norrköping2017-09-20 17:32

Det är Uppdrag Granskning (UG) som i sin vidare granskning av Sjöfartsverket konstaterar att den omskrivna helikoptersatsningen inneburit att kostnaderna för sjö- och flygräddningen har ökat i stället för att minska. Alltså tvärtom från det som myndigheten lovade i samband med inköpet av nya räddningshelikoptrar.

Enligt tv-programmet har kostnaderna gått från knappt 300 miljoner till nästan 470 miljoner kronor – vilket motsvarar en ökning på över 50 procent från 2011 till i dag. De ökade kostnaderna kopplas främst till övertidsersättning för personalen som bemannar räddningshelikoptrarna.

Boven i dramat är det kollektivavtal som skrevs när Sjöfartsverket tog över sjö- och flygräddningen från det privata företaget Norrlandsflyg 2014 och köpte in det nya helikoptersystemet.

– Vi har fått kritik från Riksrevisionen för att det innebar stora övertidskostnader, säger Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddningen på Sjöfartsverket.

Avtalet gav piloter och besättningsmän rätt och möjlighet att arbeta 540 timmar extra per år, med övertidsersättning, utan att det enligt lagen räknas som övertid. Enligt UG låg kostnaderna förra året i bara övertid för de fem helikoptrarna på hela 52 miljoner kronor.

– Jag vill inte kommentera siffror som inte är våra, men det avtalet var inte bra och nu är det uppsagt, säger Hyllert.

Avtalet sades upp av Sjöfartsverkets tillförordnade generaldirektör Ove Eriksson i maj, knappa två veckor efter att Ann-CatrineZetterdahl lämnat posten.

Varför sa ni inte upp avtalet tidigare?

– Avtalet har hela tiden varit uppsägbart. Målet var att förhandla fram ett nytt avtal. Men när inte förhandlingarna gick i mål, valde vi att säga upp avtalet i maj, säger Mattias Hyllert.

UG:s granskning av myndigheten med sitt huvudkontor i Norrköping har pågått i tre år. Enligt Sjöfartsverket har granskningen hjälpt dem att bli bättre på administration, diarieföring och dokumenthantering.

Hur har er trovärdighet påverkats under de här åren?

– Det är upp till var och en att bestämma. Men det faktum att vi har lärt oss och rättat till misstagen tycker jag bidrar till stor trovärdighet, säger Mattias Hyllert.

Uppdrag gransknings reportage Helikopteraffären sänds i SVT onsdag den 20 september.

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar

Sjöfartsverkets helikopterbesättningar består av fyra personer; två piloter, en vinschoperatör och en ytbärgare.

Sjöfartsverket har sju stycken räddningshelikoptrar av modellen AW139.

Helikoptrarna är baserade på fem orter i Sverige; Göteborg, Norrtälje, Ronneby, Visby och Umeå.

Kostnaden för hela Sjöfartsverkets sjö- och flygräddning är cirka 467 miljoner om året.

Personalkostnaden för de besättningarna på de fem helikopterbaserna uppgår till 141 miljoner.

Källa: Uppdrag granskning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!