Så fortsätter arbetet med de bortförda barnen

Kommunalrådet Kikki Liljeblad (S) vill leda arbetet med att ta fram nya rutiner i kommunen i arbetet med bortförda barn.

Kommunalrådet Kikki Liljeblad (S) är ordförande i utbildningsnämnden.

Kommunalrådet Kikki Liljeblad (S) är ordförande i utbildningsnämnden.

Foto: Elin Holmer

Norrköping2020-03-03 12:00

Vi rapporterade i höstas om att 24 skolbänkar stod tomma efter sommarlovet. Kommunen misstänkte att barnen, som egentligen skulle gå kvar i svensk skola, av olika anledningar förts bort av sina föräldrar.

Kikki Liljeblad bjöd in olika aktörer i kommunen till ett möte för att diskutera hur man tillsammans ska jobba för att förhindra att det fortsätter. De 24 barnen som tidigare rapporterades frånvarande har kommunen inte tillräcklig kunskap om. 

– På mötet kom vi fram till att det behövs bättre kartläggning av barnen, säger hon.

Vad kan hända med barnen?

– Det kan handla om könsstympning, bortgifte och barn som skickas på uppfostringsläger.

Kikki Liljeblad som varit drivande i frågan, vill av kommunstyrelsen få uppdraget att leda arbetet och ta fram nya riktlinjer och rutiner för kommunen tillsammans med Petra Blom, samordnare för att motverka våld och förtryck mot barn och unga i kommunen. Kikki Liljebland tror att det behövs både förebyggande åtgärder och straff.

– Vi behöver jobba med att förmedla en värdegrund och att informera föräldrar om vad som gäller i Sverige och vilka lagar som finns. De som begår fel bör riskera att mista bidrag eller att betala vite. Tanken är inte att straffa människor, men straffen kan fungera avskräckande.

Vilka åtgärder kan kommunen vidta?

– Kommunen har rätt att dela ut vite och om föräldrar får bidrag för barn som inte bor i Sverige är det att fuska med bidragssystemet. Ett förslag jag vill testa är att barn som inte befunnit sig i skolan på en eller två månader kan tvingas gå om en hel årskurs.

Du vill driva det här arbetet, hur ska du ta det vidare?

– Först vill jag sätta mig med berörda tjänstemän och reda ut vad vi kom fram till på mötet. Jag vet inte hur dokumenten kommer se ut, men dels kommer vi ta fram en rutin för hur vi jobbar i kommunen och dels kommer jag kontakta mina partikamrater i riksdagen och se över om lagstiftningen behöver ändras.

Kikki Liljeblad utvecklar sitt resonemang och menar att det räcker inte bara att politiker tar fram nya riktlinjer. Det måste också bli handling i vardagen.

– Vi måste titta på hur de olika aktörerna i kommunen samverkar. Till exempel när skolan upprättar en orosanmälan kanske den inte är tillräckligt innehållsrik för att snabbt handskas med ärendet.

Längre fram i vår kommer en pressträff att hållas där de nya arbetsformerna ska presenteras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!