Högre kostnader för mat, el och lån slår inte bara mot privatpersoner och företag. Även Norrköpings kommun påverkas givetvis av utvecklingen.
– Den här frågan är något vi pratar om hela tiden. I dagsläget är det svårt att säga hur vi påverkas rent ekonomiskt. Vi har inget facit då vi inte har några upphandlingar ute just nu. Det är nog först till årsskiftet som vi vet mer, säger samhällsbyggnadsdirektören Anna Selander.
Ekonomidirektören Petter Skill är den som har huvudansvaret för att räkna på hur inflationen och de höjda räntorna påverkar. Norrköpings kommun har förvisso gjort plusresultat 2019, 2020 och 2021, men sitter samtidigt med skulder. Därmed blir det ökade lånekostnader.
– Vi har inte behövt vidta några åtgärder än, men vi kan behöva prioritera bland våra planerade investeringar. Vi har börjat titta på hur det skulle kunna gå till, säger han.
Har samhällsnyttiga projekt som exempelvis skolor och boenden högsta prioritet?
– Så kan det bli. Men samtidigt ska man komma ihåg att de projekt som vi har äskat medel för i budgeten redan är prioriterade, de bedöms redan som nödvändiga. Vi sitter inte på investeringar som inte är nödvändiga. Skulle vi skala bort icke-nödvändiga projekt så skulle det bli mycket kvar.
Kan det bli aktuellt att pausa vissa byggen?
– Det går givetvis att skjuta upp inplanerade byggen. Men det är en politisk fråga att avgöra huruvida kommunen ska bygga vidare när andra tar paus.
Ostlänken och Inre Hamnen är Norrköpings största investeringar någonsin – påverkas de av det svåra ekonomiska läget?
– Den planerade byggstarten för Ostlänken är ju inte förrän 2027, då är det förhoppningsvis andra ekonomiska förutsättningar. Hade vi behövt börja bygga Ostlänken i dag, hade jag varit nervös.
– När det gäller Inre Hamnen så är den första etappen redan upphandlad, färdigbyggd och klar för kommunens del. Även bostadsbyggen i den andra etappen är påbörjade. Men när det gäller resterande projekt så kan det komma att förändras. Det kan bli förskjutningar i tidsplaneringen.
Hur påverkas ert dagliga arbete av utvecklingen?
– När det har varit som värst har vi bara haft några timmar på oss att fatta beslut innan priserna stiger. Finns det budgetutrymme för prishöjningar är det inga problem. Men om det blir dyrare än vad vi har budgeterat för, så blir det ju en politisk fråga, säger Anna Selander.