Det uppsökande teamet som arbetar för att skapa förtroende i utsatta områden hade ett möte på tisdagen. Där togs frågan upp om den pågående desinformationskampanj på nätet, som flera medier rapporterat om, där svensk socialtjänst anklagas för övergrepp mot muslimer och deras barn.
– Vi har inte märkt av någon avsky mot socialtjänsten, säger Samir Bryggare Masovic, enhetschef som ansvarar för det uppsökande teamet och familjecentralerna.
På mötet diskuterade de bland annat hur de skulle bemöta missuppfattningar, ryktesspridning och hat om det skulle uppstå.
– Kontentan var att vi möter alla individer på ett likvärdigt och jämlikt sätt, att vi aldrig tänker på om någon har till exempel arabiskt, somaliskt eller svenskt ursprung. Vi bemöter människor utifrån vår profession. Det kommer vi att fortsätta med, säger Samir Bryggare Masovic.
Snart tillsätter kommunen två tjänster på familjecentralerna som ska arbeta mot fyra–fem familjer i socialt utsatta områden. En av dem börjar redan nu i veckan, och den andra i början av mars. De ska arbeta i en uppsökande anda, berättar Samir Bryggare Masovic.
– Uppdraget är att nå människor, förmå dem att komma ut i samhället. Där har vi en utmaning.
Barnavårdscentralerna, BVC, ses som en nyckel för att nå föräldrar som lever i någon sorts utsatthet eller är invandrare.
– Det är viktigt att nå familjer. Vissa väljer att sitta hemma, ta hjälp av släkt och håller sig inom sitt närmsta nätverk och missar samhällsutvecklingen. Det påverkar barnet. För oss är barnet huvudindividen när vi jobbar med föräldrarna.
Med anledning av de alarmerande uppgifterna om hatkampanjen har socialkontorets verksamhetschef Maria Torgersen stämt av läget med det uppsökande teamet, men också med socialens mottagning och socialjour.
– I dagsläget märker vi inte av det här i vardagen. Vi möter många nationaliteter och har god samverkan med de allra flesta, säger hon.
Men inom verksamheten finns en oro för att effekter kan komma att märkas framöver.
– Kampanjen undergräver ju förtroendet för oss. Det är problematiskt om vi får jobba i uppförsbacke, säger socialdirektör Yvonne Thilander.
– Rent faktiskt är det så att merparten av de insatser vi erbjuder är något som människor vill ha och är frivilliga. Tvång är det yttersta och en minoritet av de insatser vi gör. Därför är det olyckligt med kampanjen.
Har ni beredskap att möta kampanjen?
– Nu är det på en nivå där man nationellt jobbar med detta. Vi får följa det, men jag litar på att vår säkerhets- och kommunikationsavdelning tar det med oss.
Har ni haft kontakt med någon annan instans i frågan?
– Ja, med säkerhetsavdelningen. I vissa kommuner har man gått ut med namn på handläggare och chefer. Men vi har inte drabbats av något sådant.
Maria Sayeler Behnam (S), ordförande i socialnämnden och kommunfullmäktige, har reagerat kraftigt på de rykten som sprids om den svenska socialtjänsten de senaste dagarna.
– Det är oroväckande, men vi har känt till att det finns felaktiga fördomar mot socialtjänsten ganska länge. Det är viktigt för oss att vara jättetydliga med att den bild som sprids inte stämmer.
Enligt Maria Sayeler Behnam har kommunen fattat en rad olika beslut för att motverka de här fördomarna.
– Vi måste jobba långsiktigt, bygga relationer och broar med dem som upplever misstro.