För tre år sedan var de fyra anställda, ifjol sex, och i år har förebyggarteamet växt till 12 anställda i Norrköpings kommun. Teamet riktar sig till människor där det finns riskfaktorer som gör att de skulle kunna hamna i kriminalitet inom en snar framtid.
– Vi jobbar aktivt för att förhindra nyrekrytering av barn och unga in i kriminalitet, säger Mohammed Al- Quzweeni.
Med fler anställda kan teamet jobba mer förebyggande, istället för att släcka bränder. De anställda är uppdelade i kommunens grundskoleområden och i områden som behöver extra trygghet, som Hageby, Navestad, Klockaretorpet och city. Tidigare fokuserade kommunen endast på dessa fyra områden, men idag ser man att behovet finns överallt.
– Vilka effekter det här har gett är svårt att svara på idag, det kommer vi se först om två till tre år, men jag är övertygad om att det här är positivt för Norrköpings kommun, socialtjänsten och för medborgarna, säger Nisse Wikström.
Teamet har utökats med människor som tidigare jobbat som kriminolog, handläggare och med personer som har erfarenhet av kriminalvården och att motverka missbruk.
– Vi ska vara ansiktet utåt för socialtjänsten, för att kunna ändra bilden som många har. Det går rykten om vad socialtjänsten gör och står för. När vi är ute på skolor och fritidsgårdar och träffar ungdomar, personal och föräldrar kan vi visa upp vad socialtjänsten gör och visa att vi vill hjälpa till, säger Sandra Korkis.
Förebyggarteamet ska även guida vidare ifall en individ behöver insatser eller stöd. I de fallen kan någon från gruppen vara med på möten med handläggaren för att ungdomen ska ha en trygg punkt.
– Vår bild är att föräldrar och ungdomar oftast är väldigt mottagliga och vill ha stöd, säger Nisse Wikström.
Nyligen anordnade teamet en kväll där barn, unga och föräldrar kunde komma och bli informerade om vilka metoder gängen använder för att locka unga till att begå brott. Kunskapen delas med föräldrar för att de ska uppmärksamma tidiga signaler, som att ens barn kommer hem med en ny dyr jacka som den säger sig ha lånat av en kompis.
– Det börjar alltid med de små sakerna, vissa blir involverade utan att de ens vet om det. Sen står man där och är skyldig att göra saker för att betala för maten, kläderna, skjutsen eller swishen man fått, säger Mohammed Al- Quzweeni.
Hur gör de kriminella gängen för att nyrekrytera unga?
– De bjuder på mat, nikotinprodukter som vapes, de erbjuder gemenskap och ger uppmärksamhet till ungdomar som kanske annars inte blir bekräftade av någon. Plötsligt kan det plinga till i ungdomens mobil och de har fått 3 000 kronor, sen får man ett samtal direkt efteråt där personen säger att de swishat fel och undrar om ungdomen kan ta ut pengarna. Om det fungerar en gång vet gängen att de kan använda ungdomen igen för att tvätta pengar och sen finns det inget riktigt stopp, säger Mohammed Al- Quzweeni.
Förebyggarteamet ser att de kriminella nätverken jobbar aktivt för att nyrekrytera ungdomar både via sociala medier och i verkligheten. Det kan även handla om uppdrag som att sälja vidare exempelvis vapes, som sedan övergår till att sälja narkotika.
– Det går väldigt snabbt, det är därför vi i samhället måste sluta skylla på skolan, socialtjänsten eller föräldrar och istället ta tag i det tillsammans och jobba ihop. Det är ett gemensamt ansvar, säger Nisse Wikström.