Så mycket för så lite...
Kanske beror det på mina rötter på västkusten. Och där åt man krabba! Som barn satt jag på morfars herrgårdsaltan och tittade på månen och bad grannen röra ihop en krabbmousse. Det var naturligtvis grosshandlarna i våra skärgårdar som införde kräftskivorna för lite mer än hundra år sedan.
Kräftorna spred sig som allt annat från slott till koja. Vasakungarna var de första men bönderna lär ha skytt kräftor som pesten. De var så talrika att de åt upp middagsmaten ? torkade gäddor ? för skördefolket.
Men så kom den riktiga pesten, och den svenska flodkräften som funnits i vattnen sedan äldre stenåldern ebbade ut. Ett parti finska kräftor lades i en sump i Stockholm 1907. Kräftgången började och på 1950-talet tog man äntligen mod till sig och planterade in signalkräftor.
En gång var flodkräftan var mans föda ? det berättas att arbetarna satt i parken om aftonen och åt sin matsäck av kokta ägg, kräftor och pannkakor. För att inte tala om novellfiguren i Giftas som varje kväll året runt åt sex kräftor, alltid bara honor.
August Strindberg beställde gärna in sex kräftor, en pilser och en liten porter på ölkaféet . Tänk bara på Kräftriket! Norrköping hade en ölstuga så känd att gästande kungligheter kom dit.
På slotten gjorde man sedan länge kräfttimbaler och kräftsåser. För att inte tala om rätter där kräftan bara användes att dekorera med. Borta är för alltid den tid då man ur sjön Hjälmaren kunde fiska 5 ton kräftor. Och när Kajsa Warg gjorde kräftkorvar på tre tjog kräftor.
Numera äts kräftan mest naturell och med vildand eller kalvjärpar som följeslagare. Tack vare Albert Engströms berömda affisch "Kräftor kräva dessa drycker" segrade de som var emot rusdrycksförbudet 1922. Brännvinet och pappersmånen och kräftmössan och haklappen ? av grosshandlare Bärnströms design ? är oundbärliga.
Varför augusti? Då har kräftan ömsat skal och hunnit äta upp sig under sommaren. Doktor Hagdahl visste bättre: bäst smakar kräftan från september då rommen är riklig.
Det är ingen nackdel att vänta enligt färska rapporter; den fina sommaren har gjort att kräftorna ömsat skinn en andra gång och är svårfångade. I slutet av augusti blir det lägre priser och kräftorna är mer välmatade.
Bon appètit !
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!