Så mycket har kommunen sparat på försörjningsstödet

Från 160 kronor per kommuninvånare och månad för ett år sedan – till 125 kronor i dag. Kostnaden för försörjningsstöd fortsätter att sjunka.

Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, och Senad Mutic (S), vice ordförande i samma nämnd samt ordförande i biståndsutskottet.

Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, och Senad Mutic (S), vice ordförande i samma nämnd samt ordförande i biståndsutskottet.

Foto: Sara Segraeus

Norrköping2020-09-25 16:30

Trenden med minskade kostnader för försörjningsstöd håller i sig i Norrköping. För fyra år sedan kostade utbetalningarna kommunen cirka 23 miljoner kronor i månaden. Nu: Cirka 19 miljoner. 

– Vårt mål är att hjälpa människor att ta sig ur ekonomiskt bistånd så fort som möjligt. Det vinner alla på. Därför är vi glada över den positiva och historiska utvecklingen, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.

Dagens kostnader för försörjningsstöd i Norrköping motsvarar 125 kronor per kommuninvånare varje månad. Det är lägre än exempelvis i Linköping, där kostnaden för utbetalningarna motsvarar 144 kronor per invånare.

Bakgrunden till att nya riktlinjerna för ekonomiskt bistånd infördes i början av året var att kostnaderna för försörjningsstöd ansågs vara för höga. Nämnden fick i uppdrag att spara 14 miljoner kronor på utbetalningarna under året, men besparingen ser ut att bli betydligt större:

– Vad som händer i slutet av året vet vi aldrig, men nu ser vi att kostnaderna har sjunkit ytterligare 20 miljoner kronor, alltså 34 miljoner kronor lägre i år jämfört mot förra året, säger Eva-Britt Sjöberg.

Men då arbetslösheten ökar räknar nämnden med att minskningen kommer att plana ut eller vända och kanske öka.

– Trots det kan vi frigöra resurser för trygghetsskapande insatser i tilläggsbudgeten. Det kan bidra till ett positivt hjul där färre är beroende av ekonomiskt bistånd.

Vi har rapporterat om att antalet hushåll med försörjningsstöd är 400 färre första halvåret i år, jämfört med samma period förra året. Minskningen har pågått i flera år. 2016 var antalet hushåll med försörjningsstöd knappt 3 000 och nu är siffran drygt 2 000.

En översyn av riktlinjerna beräknas vara klar vid årsskiftet. I den ligger fokus på boendekostnaderna som har kritiserats för att vara alltför låga.

Men det sänkta hyrestaket har ännu inte bidragit till minskningen, eftersom fyra månaders rådrum har getts för att personer ska hinna hitta ett billigare boende.

– Hyresdelen per hushåll är en utgift som snarare har ökat då hyrorna har gått upp. Men kostnaderna för tillfälliga boenden, på vandrarhem, har faktiskt halverats, säger Eva-Britt Sjöberg.

Med riktlinjerna infördes även nya arbetssätt, till exempel team som snabbt skulle identifiera människors behov av stöd och motivera dem att komma ut i egen försörjning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!