Kent Petersson är chef för den bolagsdrivna OKQ8-stationen på Skarphagsleden.
– Vi har infört korttidspermitteringar på 20 procent för tre medarbetare och stänger en timme tidigare. Det är betydligt färre kunder. En förklaring är att många jobbar hemifrån och inte behöver åka bil så mycket, säger Kent Petersson.
Han uppskattar att stationen varje dag tappar hälften av besökarna trots att bensin- och dieselpriset är på 2007 års nivåer.
– Corona blir som en kedjereaktion i hela samhället. När företag permitterar och skär ned drabbar det oss i slutändan. Innan corona räknade vi in 600–700 kunder varje dag. Nu är det hälften. Att macken är paketombud bidrar till lite mer liv när 150 försändelser dagligen hämtas ut, säger han.
Kent Petersson upplever att det är bra snurr på verksamheten när stationen öppnar på mornarna och några timmar framåt. Förmiddagar, luncher och tidiga eftermiddagar är lugnare. Privatkunderna strömmar till igen när folk slutar jobbet, men ju längre klockan går mot kväll desto tystare blir det.
– Folks köpmönster har inte ändrats. Det är drivmedel, cigaretter, snus, snabbmat och kaffe. Det ska gå fort och lätt.
Hur länge kan ni hålla ut?
– Vi överlever, men det är betydligt mindre pengar in. Vi ska vara glada för om det går plus minus noll. Allt underhållsarbete är lagt på is. Jag lider med stationerna som ligger ute vid motorvägarna.
Johan Connman, Circle K, Gamla Övägen, rapporterar om ett synbart tapp på drivmedel. Försäljningen i butik är ungefär som förut och släpvagnsuthyrningen har till och med ökat.
– Peppar, peppar. Vi har full bemanning och fortsätter hålla öppet dygnet runt. Det är en styrka att folk vet att det alltid är öppet. Men många är förstås hemma och låter bilen stå. De finns ju heller ingenstans att åka, säger Johan Connman.
Marcin Malinowski, Shell Butängen, förklarar att försäljningen ligger på normala nivåer efter tappet i början av mars.
– Ovissheten är tung. Jag tar inget för givet, tar en vecka i taget och väntar på eventuella nya besked från myndigheter som kan påverka verksamheten.
Personalen gör vad de kan för att "sprita" butiksytor och kortterminaler. Kunderna respekterar avståndsmarkeringarna.
– Jag törs inte tänka tanken på om vi blir sjuka. Vi är åtta som bemannar dygnet runt. Blir någon eller några sjuka så blir det riktigt tungt, säger Marcin.