Så ska de få maten att smaka bättre

På fredagen arrangerade Norrköpings kommun en kunskaps- och inspirationsdag för att höja den så kallade måltidsupplevelsen inom vård och omsorg.

Populär dryck. Vård- och omsorgsnämndens ordförande Eva-Britt Sjöberg (KD), t v, och projektledare Maria Tladi Lindqvist  med var sin smoothie.

Populär dryck. Vård- och omsorgsnämndens ordförande Eva-Britt Sjöberg (KD), t v, och projektledare Maria Tladi Lindqvist med var sin smoothie.

Foto: Henrik Johansson

Norrköping2017-10-13 20:00

– 200 personer deltar. De flesta är kostombud på olika enheter, berättar vård- och omsorgsnämndens ordförande Eva-Britt Sjöberg (KD). Eftersom det var en inspirationsdag inbjöds föreläsare från andra kommuner – bland annat från Munkedal som övergick från att transportera matlådor i 40 mil till vårdtagarna, till att låta hemtjänstpersonalen tillaga maten. Det ledde till en social positiv effekt för vårdtagarna. Kökschefen Karoline Nordefors från Vardaga Silverpark i Täby, som tre gånger vunnit Årets seniormåltid i White Guide Senior, berättade om hur de fixar till måltiderna.

Men även Norrköpings kommun presenterade tre goda exempel på hur man kan utveckla den så kallade måltidsupplevelsen: Vårdtagare med intellektuell funktionsnedsättning deltar i ett projekt där de lär sig mer om kost och hälsa, vilket ger dem ett "hälsokörkort", ett äldreboende på Plåtslagaregatan i Hageby har skapat en hemtrevlig atmosfär genom att låta vårdtagarna lägga upp maten själva och ett annat äldreboende, på Lindövägen 108, har börjat servera goda näringsrika mellanmål.

– Smoothies har blivit populärt. Många äldre testar det. När man har dålig aptit är det bra att dricka, säger projektledaren Maria Tladi Lindqvist på vård- och omsorgskontoret. På äldreboendet på Lindövägen serverar man också mindre men energitäta portioner för att minska matsvinnet.

Eva-Britt Sjöberg säger att matuppelvelsen inte bara handlar om att det ska smaka gott.

– Om inte "hela måltidssituationen" är bra, då smakar inte maten bra. Det ska också vara en trevlig miljö, lugnt och trivsamt, säger hon.

Förra året hade man också en likn ande inspirationsdag. På frågan vad den gav för resultat, svarar Maria Tladi Lindqvist:

– Vi har fått större fokus på det här, och det har gjorts fler insatser på olika plan.

I fem år har Maria Tladi Lindqvist lett det här måltidsprojetet inom vård och omsorg, men nu ska det permanentas.

På inspirationsdagen i Louis de Geer fanns också några företag som presenterade olika livsmedel som kan serveras inom vård och omsorg. Catrin Shevtzoff och Per Hall från Skånemejerier presenterade smoothies i olika smaker – och kvarg.

– Kvarg är populärt och ger bra energi, säger Catrin Shevtzoff och tillägger:

– Vi vill visa hur enkelt man kan variera måltiderna, så man inte behöver äta samma sak varje dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!