Så undviker du att bli magsjuk

Rötmånaden här och då gäller det att se upp med maten.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2013-07-23 19:46

Videon är inte längre tillgänglig

Kylväskor blir allt vanligare. Kunderna är vaksamma på rötmånaden. I matbutiken är kontrollen på kyldiskarna extra noga så här års.

–Vi kontrollerar regelbundet att kylan håller sig max 4 plusgrader, förklarar Andreas Glaad, som driver innerstadens största supermarket, ICA i Spiralen. Varorna kommer med kylbilar och inom några minuter ligger varorna på hyllorna och i kylanläggningarna. För mjölkprodukter gäller max 8 plusgrader.

Dagens krav är så stränga, menar han, att det inte gör någon skillnad att rötmånaden är här.

Hellre rökt

Luften är varm och fuktig, och då trivs bakterierna bäst, vilket kan leda till att maten förstörs lättare.

–Därför köper fler kunder rökta charkuterier i stället för kokta, förklarar Marcus Hultkrantz, som svarar för charkavdelningen på Coops största butik i Ingelstad.

Medvetenheten om vilka varor som tål värme och fukt är stor. Nu säljs mindre kokta charkuterier eftersom hållbarheten är sämre.

Vilka varor bör man se upp med?

–Råa korvar, färs och färsk fisk, svarar Marcus.

Länsar hyllorna

Däremot råder högsäsong för kött.

–Det går som smör. Vanligtvis säljer vi mest till helgen, nu veckans alla dagar.

Sommar är grilltid och många kunder provianterar på Ingelstad för middagar utomhus.

–Allt kött – oavsett sort – som vi lägger ut i hyllorna går åt direkt, menar Marcus. Turister är inte känsliga för priset utan köper vad de är sugna på.

Kylväskor vanliga

Kylväskor blir allt vanligare.

–Definitivt, även om de flesta som handlar hos oss har kort väg hem, tycker Andreas Glaad.

Han anser att semestersvensken tänker på riskerna. Kylväskor och kylklampar dyker ofta upp i kassakön.

Över en halvtimma bör inte kylda varor ligga i värmen. Den som ska göra en längre resa rekommenderas att ha varorna i kylväska.

Byt disktrasa

Magsjuka kan drabba den som ätit mat med mycket bakterier. Hälften blir sjuka av mat de tillagat själva. Några saker är viktiga att tänka på: tillaga färs samma dag, smaka aldrig på rå köttfärs, se till att grillat kött är genomstekt vid benen, häll aldrig marinad från det råa köttet på det grillade köttet.

Kyl snabbt mat som ska sparas – först i kallt vatten, sedan kyl eller frys. Se upp för skärbrädor och diska dem mellan matvarorna, och byt disktrasor ofta. Tvätta händerna innan matlagningen, och efter att du skurit kött och ska börja med salladen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om