Saffransglaserad lax med primörer

Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2007-03-15 04:00
Tekniken när man bjuder olika sorters späda grönsaker är förkokning i omgångar. Morötter kräver några minuter för att råheten ska släppa. Sockerärter bara några sekunder. Allt värms sedan med ett snabbt dopp strax före servering. Kanske med en saffransglaserad lax?
Förbered grönsakerna. Koka varje grönsak för sig så de ännu kvar sin krispighet. Kyl de nykokta grönsakerna i isvatten så de inte efterkokar.
Fräs smör och saffran i kastrull. Tillsätt vitt vin, vatten och fond. Red med maizena till simmig konsistens. Sjud ett par minuter och smaka av med salt, vitpeppar och en nypa strösocker.
Stek laxen. Lägg upp fisken och glasera med saffranssåsen. Doppa de späda grönsakerna i kokande vatten och arrangera dem runt och över fisken med citron och färska kryddor. Bjuds med kokt potatis.
4 personer
4 portionsbitar lax
1 pkt saffran
1/2 dl torrt vitt vin
3 msk smör
2 dl vatten
1 tsk konc. kycklingfond
salt och vitpeppar
en nypa strösocker
maizena till redning
Till serveringen:
små morötter, broccoli, grön sparris, blomkål och sockerärter
citron
färska kryddor
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om