– Det har gått över förväntan, vi har fått mycket lovord och det är många som lämnar in kläder till oss, säger 30-åriga Henrik Skeppstedt och slår sig ner på en pall mitt i butiken. På plats är även kompanjonen Adrian Nylin, 31 år.
Sedan någon månad tillbaka driver de en second handbutik med kvalitetskläder en bit ner på Drottninggatan. Skyltfönstret har försetts med butiksnamnet i stora bokstäver – Nylin &Skeppstedt.
Inredningen går i svart och vitt. Väl genomtänkt, signerad Henrik.
– Ja, jag gillar både kläder och inredning och det här blev ju rätt bra, säger han
Henrik och Adrians vägar korsades när de båda jobbade i en klädbutik i centrala Norrköping. Idén till att sälja märkes- och kvalitetskläder i en second handbutik kläcktes hemma i Adrians vardagsrum.
– Vi hörde att det var många som pratade om att det borde finnas någonstans att lämna in sina dyrare finare kvalitetskläder. Någon form av second hand. Då tänkte vi att vi skulle satsa på något sånt, säger Adrian.
Och så blev det. Det började med en webbutik för något år sedan. Men det gick lite trögt från början medger de. Det var inte lätt att marknadsföra en webbshop. Men så fick de till slut snurr. De lärde sig att hitta de rätta kanalerna och konceptet snappades upp av kunderna, som på sätt vis också är säljare.
– Man lämnar in sina kläder, vi går igenom dem noga och sätter ett pris, antingen ihop med den som lämnat in dem eller så sätter de priset själva, säger Adrian och fortsätter:
– Vi strävar efter att sälja kläder som är i så bra skick som möjligt. Säljs plaggen får den som lämnat in dem 40 procent av försäljningsvärdet. Om kläderna inte sålts inom 30 dagar får kunderna hjälp att skänka dem vidare till välgörenhet, eller hämta dem från butiken.
För det är inte bara klirret i kassan som är viktigt för butiksägarna. Flera gånger betonar de vikten av återvinning, en fråga de verkligen brinner för.
Ni säljer främst märkeskläder, hur kan ni vara säkra på äktheten?
– Efter många år i klädbranschen har vi lärt oss vad vi ska kolla efter på plagget. Är vi osäkra tar vi hjälp eller ber om kvitto från kunden. Kan äktheten inte intygas på så sätt tar vi inte emot kläderna, säger Henrik.
Så blir vi avbrutna. Några kunder behöver lite hjälp. En av dem är Eva Karlsson, som ska lämna in ett par plagg.
– Jag gillar verkligen återvinning och handlar bara på second hand. Det finns ju olika typer av sådana butiker här i Norrköping och det är bra, för då slår de inte ut varandra. Och det här är ju någonting helt nytt, konstaterar hon.
Adrian och Henrik är just nu också i full gång med att utveckla det som de kallar stilrådgivning, som ingår i konceptet.
– Man kan boka oss så kommer vi hem och tittar igenom kundens garderob. Vi försöker hjälpa till och se vad som går att kombinera. Det som kunden inte vill ha, tar vi med oss till butiken och säljer, säger Adrian.
Inom kort kommer butiksytan på Drottninggatan att utökas.
– Ja, vi behöver helt enkelt större yta, säger Henrik.
Adrian tillägger:
– Synen på second hand är en helt annan nu. Man skäms inte längre för att gå in i en sån butik. Det har blivit trendigt och folk är så medvetna om hållbarhet.