Säker svampnjutning enligt experten
Det är gott med svamp. Men se upp, flera allvarliga förgiftningsfall har nyligen inträffat. Svampexperten Rolf Kalamark ger goda råd till dig som vill uppleva ytterligare en svampsäsong.
Foto: Fotograf saknas!
- Om du är nybörjare i svampskogen så undvik alla vita, bruna och gröna skivlingar, i princip alla utom kantarell. Gul taggsvamp och de flesta soppar går bra, säger Rolf Kalamark.Hur vet man då om en svamp är giftig?- Det finns inga säkra sätt. Även våra farligaste svampar smakar milt och gott efter tillagning. Det gamla talesättet att giftsvamp färgar en silversked svart är bara en myt. Och att djur ätit av svampen betyder inte att vi också kan det. För dels vet man inte hur djuret mår, dels har vi olika matsmältningssystem.Vissa svampar kan man avgöra om de giftiga genom att smaka på dem, förklarar Rolf Kalamark. Fast det gäller enbart kremlor och soppar.Hanteras fel
- Men om du smakar på en svamp, se till att inga småbarn ser det. Då tror de att du äter den och inte att du strax spottar ut "provbiten".De allra flesta av våra "svampförgiftningar" beror inte på att svampen är giftig, utan att den hanterats fel. Karl Johan - vår bästa matsvamp - är den värsta syndaren.- Svamp är en färskvara på samma sätt som köttfärs och lever, berättar Rolf Kalamark. Svampen ska hanteras på samma sätt. Använd helst en öppen korg vid plockningen. Inte en plastpåse där svampen efter bara en kort tid utvecklar bakterier som efter måltiden kan förväxlas med svampförgiftning.Ät inte mycket
Svampexpertens råd är också att man själv rensar den svamp som plockats. Och rensa genast! Låt inte svampen ligga till följande dag.- Om du tror att du ätit giftig svamp, kontakta vårdcentralen direkt. Försök ta med svamprenset så kan man lättare avgöra vad du ätit. Man kan säga att ju snabbare du mår illa efter ha ätit svamp - tre till fem timmar - desto mindre risk är det att det är en dödligt giftig svamp du fått i dig.Man kan också vara allergisk mot en svamp, även om andra kan äta den. Alkohol i samband med en svampmåltid eller till och med en bra stund efter, kan utlösa en reaktion.- Och tänk på. säger Rolf Kalamark, att svamp är svårsmält, så ät inte för mycket. Man kan få ont i magen utan att vara förgiftad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!