På onsdagen invigdes Plattform Norrköping. En verksamhet inom ramen för samordningsförbundet Östra Östergötland.
I Plattformen samverkar Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Norrköpings kommun och Region Östergötland för att tillsammans stötta personer som står långt ifrån arbetsmarknaden till att hitta vägar mot arbete eller studier.
Samarbete mellan myndigheter är inget nytt, men det som är annorlunda är att alla fyra myndigheter nu sitter med representanter under samma tak.
– I ansökan godkänner personen att vi får diskuteraderas situation i samverkningsgruppen. Det gör att vi kan skapa oss en helhetsbild av en komplex situation. Det som är bra är att vi kan förena bilder, säger Tina Johnsson, samordnare för Plattform Norrköping.
Syftet är att fånga upp de som faller mellan stolarna. De med komplexa livssituationer i behov av hjälp från flera olika håll.
– Vi vill fånga upp systemfel för utsatta människor och identifiera återkommande bekymmer för myndigheten, säger Tina Johnsson.
Samverkningsgruppen, med representanter från de fyra myndigheterna, avgör i samråd med varandra om en person är i behov av att ingå i Plattform Norrköping. Idag har de åtta koordinatorerna hand om 50 personer, men med utrymme för 160.
Skulle bristen på utrymme och bedömningar kunna leda till att människor fortsätter hamna utanför?
– Det kan det göra, säger Johanna Mässing, koordinator.
– Det finns tyvärr alltid en risk och begränsade resurser, säger Tina Johansson.
Men det är svårt att förutspå utfallet. Olika personer har olika behov och kommer befinna sig i olika skeden av processen.
Genom att arbeta tillsammans med individen i centrum och ett inifrånperspektiv vill man nyttja ordinarie verksamheter fullt ut och på så sätt göra den skillnad som efterfrågats, från många håll. Koordinatorn ska ge ett individuellt stöd och fungera som en länk mellan olika myndigheter, för det är när man är i behov av hjälp från flera håll som det ibland brister.
– Det är viktigt att se till varje individs behov. Vissabehöver mer stöd och andra mindre, säger Tina Johansson, och fortsätter med att de ska finnas till för alla – oavsett diagnos och problematik.
Verksamheten utgår ifrån Integrerad samverkan. Det innebär att man prövar och utvecklar längs vägen. Detta gäller såväl myndigheternas samverkan som arbetet med individen.