Sänkt volym på diskotek efter information
Vid första mätningen av ljudnivån hade fyra diskotek i Norrköping för hög volym. Ljudnivån låg över Socialstyrelsens rekommendationer.
Miljö- och hälsoskyddskontoret har valt den mjuka linjen. Istället för att utfärda förelägganden vid för höga ljudnivåer informeras krögarna om vilka regler som gäller för buller.
Foto: Fotograf saknas!
På Palace, Otten, Stopet och Tegelvalvet överskred ljudet gällande riktvärden. För högt ljud kan leda till tinnitus och hörselnedsättningar.
Men i stället för att utfärda förelägganden valde miljö- och hälsoskyddskontoret att informera krögarna om vilka regler som gäller.
- Vi träffade dem som hade för höga ljudnivåer. Alla var villiga att göra något åt problemen. Det fick låna mätutrustning, säger inspektören Fredrik Lönneborg.
- Syftet är inte att sätta dit, syftet är att alltid klara de rekommenderade värdena, säger inspektören Göran Eriksson.
- När man börjar använda sig av lagstiftningen blir det konflikt.
Lägre ljud nästa mätning
Efter informationen gjordes nya oannonserade mätningar på de ställen där ljudet hade varit för högt.
- Då var det under riktvärdena, om än ganska tajt, säger Fredrik Lönneborg.
Skaffade utrustning
Socialstyrelsens bullergränser utgår från att att man inte vistas mer än fem timmar i veckan i bullriga miljöer.
- Är man ofta på diskotek är det större risk för hörselskador. Gränsen är satt för att man inte ska behöva bli hörselskadad, säger Göran Eriksson.
Krögarna uppskattar att de blev informerade om resultatet i mätningarna och att det inte kom förelägganden om sänkta ljudnivåer direkt.
- Det känns positivt att prata om det. Här har vi ett problem, hur kan vi lösa det? säger Jörgen Lindström från Otten.
- Vi vill inte ha gäster som säger: dit kan vi inte gå, där spelar de för högt, säger Christer Björk från Stopet.
För att hålla sig inom de tillåtna värdena har flera av krogarna köpt in ny utrustning som reglerar ljudet.
Miljö- och hälsoskyddskontoret har även mätt ljudnivån i flera av biosalongerna på Filmstaden. Biobesökare har hört av sig till både kontoret och biografen och klagat på att ljudet är för högt. Men mätningarna visar att biografen klarar gränsvärdena med marginal.
Mätningarna gjordes på dagtid i tomma salonger.
Kan inte resultatet ha påverkats av att det inte var ordinarie visningar?
- Jag tror inte alls det. De ställde in ljudnivån som de brukar göra. Det finns inga misstankar om det. Vi är rutinerade när det gäller ljudnivåmätningar, säger Göran Eriksson.
Stora skillnader på bio
Det är större volymskillnader
i de filmer med digitalt ljud än i de med analogt ljud. Göran Eriksson tror att det kan förklara varför ljudet upplevs som högt.
- Det finns tysta sekvenser och det finns bullriga sekvenser. Då dundrar det till. Men det är ingen risk för hörseln, säger han.
Ljudet har också kontrollerats på ett par förskolor. Inte heller där fanns det några problem med buller. Miljö- och hälsoskyddskontoret har informerat om hur ljudnivån kan sänkas ytterligare.
- Man kan ha matta på bordet i stället för trä, ha saker på väggarna så att ljudet inte studsar och ha tassar på möblerna, säger Fredrik Lönneborg.
Tystnad viktigt på dagis
Men det går ändå att uppleva ljudnivån som för hög.
- Det är viktigt att man får tysta stunder på ett dagis. Varken barn eller personal mår bra av att hela tiden utsättas för högt ljud, säger Göran Eriksson.
- Diskantljud är mer skadligt än basljud. Mycket skrammel och ungar som skriker blir mycket diskantljud.
Det går även att bli trött av att vistat i sorl hela dagarna, säger Fredrik Lönneborg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!