Sara blev finalist i "Hela Sverige bakar"

Sara Bley från Åby är en av Sveriges bästa hemmabagare. Den tidigare häcklöperskan klarade det ena hindret efter det andra i tv-rutan.

De tre finalisterna i "Hela Sverige bakar" svalkar sig med glass under en av  sommarens heta dagar.

De tre finalisterna i "Hela Sverige bakar" svalkar sig med glass under en av sommarens heta dagar.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2018-12-21 20:30

Vi ses på Kafé Kuriosa, ett av Sara Bleys favoritfik i Norrköping. Hon är tillbaka i sin gamla hemstad för att fira jul – och tidigare i veckan såg hon finalavsnittet av "Hela Sverige bakar" i TV 4 tillsammans med familj och släkt.

Det blev ingen vinst, men Sara Bley nådde det personliga målet att knipa en av de tre finalplatserna i den hårda konkurrensen. Finalen spelades in en sommardag så het att smörkrämen smälte. De tävlande fick i uppdrag att baka en illusionstårta, men Sara hamnade i tidsnöd med sin stora havsköldpaddstårta.

– Jag borde ha nöjt mig med en vanlig, mindre, sköldpadda, säger Sara med ett leende.

Det tekniska baket med minibakelser gick bättre. Sara fick beröm för bakverkens välkomponerade smaker – särskilt kombinationen kola och lingon gick hem.

– Det är som sammet i munnen. Den är förödande god! var omdömet från Birgitta Rasmusson i juryn.

– Det var jättekul att få så bra kritik av henne i finalen. Det fick jag inte så många gånger, säger Sara.

Hennes bakning kännetecknas också av att hon nyfiket prövar sig fram bland bakverk, smaker och ingredienser.

– Jag älskar att testa nya smaker. Ibland kan jag snöa in på en ingrediens. Nyligen var det havtorn, som har en lite vuxen, syrlig, smak och är väldigt god att blanda med apelsin.

Sommarens tv-inspelning vid Taxinge slott blev en minnesvärd upplevelse. Full av prövningar och tidspress – men också väntan – under långa inspelningsdagar.

– Det var det galnaste och roligaste jag har gjort i hela mitt liv, men det var också jobbigt både fysiskt och psykiskt. Det var så intensivt och anspänningen varade ju i fyra veckor. När ett bak var klart fick man börja tänka på nästa.

Sara är uppväxt i Åby och har varit intresserad av bakning sedan 12-årsåldern. Föräldrarna bakade inte särskilt mycket, istället var mormor den stora förebilden. Hon dukade gärna och ofta upp en ordentlig kakbuffé.

– Hon inspirerade mig mycket. Jag har fått ta över hennes stora receptsamling nu när hon inte orkar baka längre. Det är kul, jag kan sitta länge och bläddra i den.

Efter gymnasiet tog hon ett sabbatsår för att satsa på friidrotten – då tog även bakintresset fart på allvar.

– Jag hade ganska mycket dötid på dagarna. Då kunde jag utveckla mitt intresse för bakning. Jag blev mer seriös, började läsa på och nördade ner mig i teknik.

I samma veva började TV4 sända "Hela Sverige bakar" – ett program som hon har följt med stort intresse genom alla säsonger.

– Det har länge varit en dröm att få vara med. Redan första säsongen hade jag velat söka, men då krockade inspelningen med friidrottssäsongen. "När jag slutar med friidrotten kan jag söka", tänkte jag. Det gjorde jag, och kom med. Programmet passar mig som både gillar att tävla och baka.

För drygt ett år sedan flyttade Sara Bley från Norrköping till Stockholm för att börja jobba som energikonsult och projektera elkraftledningar. Samtidigt lämnade hon friidrotten bakom sig.

– Jag kan sakna att stå på tävlingsbanan och känna att jag är i riktigt bra form. Men jag gillar att ha tid för annat som att kunna gå kurs i teater eller simma.

Konsultjobbet är flexibelt och hon funderar på att gå ner i arbetstid för att kunna satsa mer på bakning framöver. Tv-äventyret gav nämligen mersmak.

– Jag trodde att jag kanske skulle få nog, men intresset har blivit större. Jag är sugen på att göra något av det. Kanske ta lite tårt-beställningar eller vara med på event, där man kan demonstrera bakning. Jag gillar verkligen att lära ut och visa.

Sara Maria Bley

Ålder: Blev 27 år den 11 december.

Är: Elkraftsingenjör

Bor: Nacka, Stockholm

Familj: Mamma Inga-Lill, pappa Håkan, syster Emelie och bonusbror Muhammad

Uppväxt: Åby, Norrköping

Bakgrund: Tillhörde Sverigeeliten i 400 meter häck.

Intressen: Bakning, teater och simträning

Om julbak: "Jag tycker om att twista till det och till exempel baka en klassisk prinsesstårta med saffransmousse eller dammsugare med pepparkakssmak."

Följ: Sara Bley finns på Instagram (sarabley) och bloggen hittar du här

Aktuell: Delad tvåa i bakprogrammet ”Hela Sverige bakar” på TV4.

Saras saffranspannkaka, ca 4-6 portioner

0,5 g saffran

4 msk socker

500 g risgrynsgröt

1 dl vispgrädde

40 g hackad sötmandel

25 g flagad mandel

3 ägg

1,5 krm salt

1 klick smör

1. Sätt ugnen på 225 grader (ej varmluft)

2. Smörj en ugnsfast form, cirka 24 centimeter i diameter med lite smör.

3. Stöt saffran med lite av sockret i en mortel. Blanda risgrynsgröten med den hackade sötmandeln, saffran, vispgrädde, resten av sockret, ägg och salt.

4. Häll grötsmeten i formen och strö över den flagade mandeln.

5. Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter tills saffranspannkakan stannat och fått färg på ytan.

6. Servera med vispad grädde och Salmbärssylt(men körsbärs-eller jordgubbssylt bli lika gott).

Saras wienernougat

200 g Nougat

75 g mjölkchoklad

75 g mörk choklad (70%)

100 g mandelspån

0,5 tsk flingsalt

1.Finhacka chokladen och lägg chokladen tillsammans med nougat och mandelspån i en värmetålig bunke som du placerar över en kastrull med kokande vatten (bunken ska helst inte nudda vattnet utan det är ångan som ska värma)

2. Häll ut i en form ca 15x20 cm och strö över lite flingsalt (kan uteslutas)

3. Låt stelna i kyl

4. Skär i fina bitar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om