Personer inom hbtqi-gruppen löper större risk att drabbas av olika former av ohälsa än den övriga befolkningen. Många hbtqi-personer har dåliga erfarenheter av ett heteronormativt bemötande och en del undviker därför att söka hjälp.
– Ingen ska behöva känna sig kränkt eller missförstådd i skolan på grund av sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck, säger Monika Sannebrink, chef för elevhälsans medicinska insatser, Norrköpings kommun.
– Under vårens kurs ska vi bland annat gå igenom vad man behöver tänka på när det gäller bemötande och exempelvis inte alltid förutsätta att eleven vi möter är pojke eller flicka. Den här diplomeringen borde vi ha gjort tidigare men nu är vi glada över att det är dags och vi har fått positiva signaler från skolpersonal som ska delta, säger Monika Sannebrink.
En av de cirka 100 personer som ska gå utbildningen är skolsköterskan Maria Andersson på Kungsgårdsgymnasiet.
– Jag ser verkligen fram mot kursen. Vi vill alla elever väl och vill inte att någon ska känna sig kränkt så det känns viktigt att vi exempelvis diskuterar vilka ordval vi använder när vi möter våra elever.
– Jag träffar alla elever för ett hälsosamtal under första året där eleven får skatta sin egen hälsa och då kan det exempelvis dyka upp frågor som rör kärleksbekymmer. Ibland får jag lotsa eleven vidare till vår kurator och andra kanske behöver träffa vår specialpedagog. Hälsosamtalen brukar öppna för goda samtal mellan mig och eleven och vi har samma sekretess som på sjukhus, säger Maria Andersson.
På Kungsgårdsgymnasiet har man haft temadagar som berör hbtqi-personers livsvillkor och frågorna har diskuterats även vid andra tillfällen då ämnet har tagits upp av lärare.
– Det här är viktiga saker att prata om och jag tycker att vi har ett pågående samtal om de här frågorna. Det finns elever som inte alltid känt sig inkluderade. Det kan ju till exempel handla om att skolan utgår från att man har en mamma och pappa som lever tillsammans när det inte alls är så. Jag tycker våra lärare är bra på att ta upp de här frågorna, säger eleven Isa Karlsson Axén.
Hbtqi är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och intersexpersoner. Socialstyrelsen ska bidra till att hbtqi-personer har samma förutsättningar som andra att uppnå en god hälsa och få en jämlik vård och omsorg.