Nio miljoner ska sparas på Norrköpings fritidsgårdar

När nio miljoner inte finns kvar i kultur- och fritidsnämnden försvinner tre fritidsgårdar och sommarverksamheten i Vasaparken. Dessutom föreslås tre heltidstjänster att plockas bort. Kommunen hoppas nu att privata aktörer är villiga att fylla luckorna.

1 900 000 kronor ska sparas på Borgsmo Fritidsgård. Det innebär bland annat att verksamheten ska lämna lokalen och att personalstyrkan minskas, från sex helårsarbetare till fyra.

1 900 000 kronor ska sparas på Borgsmo Fritidsgård. Det innebär bland annat att verksamheten ska lämna lokalen och att personalstyrkan minskas, från sex helårsarbetare till fyra.

Foto: Ulf Stråhle

Norrköping2024-02-09 17:00

Den 30 januari kunde NT avslöja vissa delar av det arbetsmaterial som fanns på föreslagna besparingar inom Norrköpings fritidsgårdar. Nu har planerna blivit offentliga – förslaget presenterades i sin helhet på fredagen.

Fritidsgårdarna i Lindö, Svärtinge och Åby föreslås avvecklas. Det har vi redan konstaterat. Totalt ger det besparingar på 7,8 miljoner kronor per helår. Men de här besparingarna räcker inte för att täcka upp de nio miljoner kronor som utbildningsnämnden (UN) får behålla för fritidshemsverksamheten i stället för kultur- och fritidsnämnden (KFN).

Enligt kommunens beräkningar har närmare 20 procent av alla barn i åldern 10-12 år fritidshemsplats jämfört med cirka 2 procent tidigare. Det innebär att uppdraget för öppen 10-12-årsverksamhet omfattar färre barn, därmed har KFN fått se över verksamheten. 

undefined
Kommunens aktivitet "Sommar i Vasaparken" föreslås att läggas ner omedelbart. Verksamheten omfattar bland annat ett café. En avveckling motsvarar 350 000 kronor.

Följande åtgärder föreslås:

  • Sommarverksamheten i Vasaparken avvecklas (350 000 kronor)
  • Besparingar på Blacka fritidsgård (450 000)
  • Besparingar på Råssla fritidsgård (450 000)
  • Besparingar på Hageby hus fritidsgård (450 000)
  • Besparingar på Borgsmo fritidsgård (1 900 000)
  • Besparingar på Mångfaldshuset i Marielund (450 000)

– Vi har nu ett förslag som innebär att vi över tid kommer att ha en budget i balans för fritidsgårdarna och den öppna 10-12-årsverksamheten. Några fritidsgårdar där vi har relativt få besökare kommer inte finnas kvar men vi inleder nu ett arbete för att se hur vi kan vara närvarande i även dessa delar av vår kommun med hjälp av föreningslivet, säger Päivi Johansson (M), ordförande i KFN, i ett pressmeddelande.

undefined
1 900 000 kronor ska sparas på Borgsmo Fritidsgård. Det innebär bland annat att verksamheten ska lämna lokalen och att personalstyrkan minskas, från sex helårsarbetare till fyra.

Förslaget som kultur- och fritidskontoret tagit fram innebär också nedskärningar bland personalen. På Borgsmo minskas personalstyrkan med två heltidstjänster. På Mångfaldshuset, Råssla, Hageby Hus och Blacka minskas personalstyrkan med en helårsarbetare på vardera ställe.

Men som vi tidigare rapporterat innehåller förslaget även förstärkningar för vissa gårdar. Verksamheterna ska utökas på:

  • Sandbyhov (450 000)
  • Djäknepark (450 000)
  • Ektorp (450 000)
  • Uppsökande verksamhet (1 500 000)

– Tanken är att vara flexibel och kunna anordna aktiviteter där ungdomar är och där det kan finnas behov av vuxennärvaro, säger Päivi Johansson om de förstärkningar som föreslås.

undefined
"Vi har nu ett förslag som innebär att vi över tid kommer ha en budget i balans", säger Päivi Johansson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Sandbyhov , Djäknepark och Ektorp föreslås utökas med en heltidstjänst vardera. Därmed innebär förslaget som helhet att tre heltidstjänster försvinner inom fritidsgårdsverksamheten i Norrköpings kommun. När alla avvecklingar, besparingar och satsningar räknas ihop blir det alltså totalt nio miljoner kronor som flyttas över till utbildningsnämnden.

En som inte är nöjd med utvecklingen är Nicklas Lundström, gruppledare för Vänsterpartiet.

– Jag blir djupt besviken över att högern och SD går fram med i princip samma brutala nedskärning som media skrev om förra veckan trots protesterna som pågått sen dess. Särskilt tänker jag på att man väljer att lägga ner Borgsmo fritidsgård trots att Klockaretorpet så nyligen som 2021 räknades som ett utsatt område av polisen, säger Nicklas Lundström.

undefined
Nicklas Lundström (V), Robert Nordman (MP) och Christian Widlund (C) protesterade mot nedläggningshoten redan i höstas.

Enligt Borgerlig samverkan kommer KFN "följa utvecklingen noga och är öppen för förändring". Dessutom hoppas man på hjälp från civilsamhället, föreningsliv och andra privata aktörer för att fylla de luckor som kan uppstå i samband med besparingarna. 

Det kan handla om allt från att hjälpa till med öppethållande till att anordna aktiviteter. 

– Jag tror att vi kan attrahera fler ungdomar genom att möjliggöra för olika föreningar att vara på plats och visa upp sin verksamhet. Det här är inte minst viktigt i de områden i Norrköping där vi har en lägre andel föreningsaktiva barn- och ungdomar, säger Päivi Johansson.

undefined
Enligt förslaget ska Åby fritisgård läggas ner redan till sommaren. På tisdag väntas diskussionskväll om nedläggningsplanerna.

För de återstående fritidsgårdarna; Frinavet (Navestad), Skandia (Drottninggatan) och Vikbolandet föreslås inga förändringar. Förslaget som har presenterats av kontoret ska läggas fram för politikerna när KFN sammanträder torsdagen den 15 februari.

Vänsterpartiet har även väckt en interpellation i kommunfullmäktige den 26 februari.

När det gäller Åby pågår en namninsamling för att rädda fritidsgården kvar. Tisdagen den 13 februari hålls en diskussionskväll med inbjudna politiker. Bland de som hittills tackat ja finns kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) samt flera ledamöter – både från majoriteten och oppositionen – i KFN.

Räkna med en del livliga diskussioner då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!