Simon gick med fraktur i fyra år – efter vårdmissen

Fyra och ett halvt år efter mopedolyckan upptäckte vården till sist den smärtsamma frakturen i Simon Ermagans handled. Nu riktar Ivo kritik mot de inblandade vårdgivarna.

Simon Ermagan har fått mycket stöd av systern Helane, som till sist gjorde en anmälan till Ivo.

Simon Ermagan har fått mycket stöd av systern Helane, som till sist gjorde en anmälan till Ivo.

Foto: Inger Ramstedt

Norrköping2020-10-20 17:30

– Det slutade med att jag opererades i januari i år. Det var en rätt komplicerad operation, för de fick ta benmärg från höften för att det skulle läka, säger 24-årige Simon Ermagan och visar upp ärret på den vänstra handleden.

Orsaken är en fraktur på båtbenet, som sitter i handen. Men knappast en färsk sådan. För det var vid en mopedolycka i april 2015 som Simon skadade handleden.

– Det var fint väder, jag tog en extra sväng med mopeden hem från skolan. När jag kom till rondellen vid brandstationen, där Södra promenaden och Kungsgatan möts, tvärnitade en bil framför mig och jag hann inte stanna. Jag åkte rakt in i bakänden på bilen. Vänstra handleden fick ta smällen, konstaterar han.

Det blev ambulansfärd till akuten på Vrinnevisjukhuset. Där gjordes en så kallad standardröntgen, men Simon fick beskedet att det inte fanns någon fraktur, trots hans extrema smärta, och han skickades hem.

– Men smärtan var för jäklig, så efter tre veckor gick jag till vårdcentralen. Där ordinerade de träning, säger han. 

Simons syster Helane, som sitter bredvid, förklarar.

– Så här fortsatte det år efter år. Simon levde med sin smärta och när det blev olidligt försökte han få hjälp på vårdcentralen. Han blev även skickad på rehab.

I de flesta fall fick Simon rådet att ta smärtlindrande medicin. Han fick också olika typer av skenor som stöd, men det hjälpte inte.

Till slut orkade han inte längre. Han blev deprimerad och sökte förra året kontakt med psykiatrin. Då kom vändningen. Hans problem togs på största allvar och snart hade han fått remiss till en ortoped. Efter en grundlig undersökning ansåg ortopeden att Simon borde genomgå en magnetröntgen.

– Svaret jag sedan fick var att båtbenet var brutet. Vad jag kände? Lättnad, för att det var en orsak till smärtan, men också ilska eftersom vårdcentralen hela tiden missbedömt mina besvär. I över fyra år! Det är så slarvigt gjort, säger han.

Helane håller med. Därför gjorde hon en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. I slutet av september i år kom beslutet. 

Ivo påpekar bland annat att läkarundersökningen på Vrinnevisjukhusets akutmottagning var bristfällig, liksom de undersökningar som gjordes vid besöken på vårdcentralen. Även arbetsterapeuterna borde ha övervägt att båtbenet kunde varit orsaken till smärtan. "I stället var den medicinska handläggningen passiv och utdragen och traumat 2015 verkar ha tappats bort".

Ivo konstaterar att det varit många olika personer involverade i vården av Simon och att de läkare som undersökte honom på vårdcentralen var relativt nya som läkare. Det framkommer även i den anmälan, enligt lex Maria, som Region Östergötland gjorde.

Ivo:s utredning har nu resulterat i beslutet att "den medicinska handläggningen av patientens handledskada var bristfällig vid samtliga involverade verksamheter. Patienten har därmed inte fått god vård". Ivo tillägger att ärendet avlutats, men att man kan följa upp vilka åtgärder som vidtagits med anledning av bristerna.

– Det känns bra med det här beslutet, även om det inte hjälper Simon. Men vi kan ju hoppas att någon annan slipper lida på samma sätt, säger Helane.

Det har nu gått nio månader sedan Simon genomgick operationen. Han känner fortfarande smärta och insidan av handflatan saknar känsel.

– Men de sade väl att det kan ta upp till ett år innan det blir bra? tröstar Helane.

Sex regionala avdelningar

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård, hälso- och sjukvårdspersonal, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Om man upptäcker missförhållanden inom de verksamheterna kan man gör en anmälan.

Det finns sex regionala avdelningar runt om i landet, med sammanlagt cirka 400 inspektörer, som genomför inspektioner och utreder anmälningar och klagomål. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!