Sista ordet inte sagt om reservvatten
Norrköpings kommun har inte övergivit tanken på en reservvattentäkt för Glan.Minnesanteckningar som säger att kommunen och Sydkraft enats om att inte bygga någon täkt underkänns av kommunföreträdare.
Eva Andersson.
Foto: Fotograf saknas!
Så står det i minnesanteckningarna för ett möte i våras när Sydkraft diskuterade råvattenförsörjningen med flera kommunföreträdare. Bland andra kommunalrådet Eva Andersson (s), kommundirektör Björn Johansson och miljö- och hälso-skyddschefen Lennart Forsell.
- Minnesanteckningarna ger ingen rättvisande bild av mötet, hävdar nu Lennart Forsell, som uppger att han själv fått minnesanteckningarna. Han har också utgått från att även Eva Andersson och Björn Johansson fått dem.
- Om så var fallet, skulle kommunen för länge sedan ha reagerat mot slutsatsen att vi skulle vara ense om att inte bygga någon reservtäkt, säger Lennart Forsell.
Flera månader sedan
- Jag fick minnesanteckningarna först i dag, är det förvånande beskedet från kommunalrådet Eva Andersson till NT på fredagen.
- Alla deltagare i mötet fick minnesanteckningarna och det är månader sedan, hävdar Per Lindmark, Sydkraft.
Vad som egentligen skett när det gäller minnesanteckningarna kan vi i dag bara sätta frågetecken till.
- Låt oss inte ägna onödig energi åt den här saken, tycker så Eva Andersson.
- Jag konstaterar däremot, att jag sätter frågetecken till hur Sydkraft tolkade vårt möte. Vi, från kommunen, har inte sagt nej till reservvattentäkt. Vi anser att Sydkraft först måste göra en katastrofplan så att vi ser hur vi kan försörja Norrköpingsborna med vatten, om det ändå skulle hända. Först när vi har katastrofplanen kan vi säga om frågan om reservtäkt kan avföras från dagordningen, tillägger kommunalrådet. Vi måste ju få klarhet i vad Sydkraft ska göra, om Glan slås ut. Vi kan ju inte låta folk vara utan vatten, tillägger Eva Andersson.
Lennart Forsell konstaterar, att båda sidor vid mötet däremot var överens att den billigaste lösningen på reservtäktfrågan var en ledning från Glottern. Den lösningen diskuterades även på NME-tiden, tillägger Lennart Forsell.
70-90 miljoner kronor räknar man med att det skulle kosta att ta fram en begränsad reservvattentäkt genom att utnyttja Nedre Glottern. Då skulle man klara att försörja alla med vatten i flera veckor till någon månad.
Tankbilar dyrt
Det skulle också gå att tillfälligt lösa dricksvattenförsörjningen - 10 liter per person och dygn - med hjälp av tankbilar. I sex månader skulle man kunna hålla på. Kostnaderna är beräknade till 120 miljoner kronor per vecka. Varför den höga summan? Jo, Sydkraft konstaterar, att man bara kan försörja kommuninvånarna med vatten. Hotellen exempelvis måste stänga, för att man inte får vatten. Industrier likaså. Kostnaden inbegriper alltså kostnader för driftavbrott.
- Men Sydkraft kom med ett eget alternativ vid mötet och det är att man ska säkra Glan. Riskerna ska minimeras genom att företag som Banverket, Vägverket och industrier, bidrar till att minska riskerna, säger Lennart Forsell.
Att Sydkraft vill satsa på att få företagen att ställa upp framkom också i fredagens NT. Det finns med i minnesanteckningarna.
- För oss är det självklart att inga företag ska förorena miljön, konstaterade också Per Lindmark i fredagens NT.
Katastrofplan
Klart är också att parterna var överens om att ta fram en katastrofplan.
- För den händelse att det som kan verka osannolikt ändå inträffar, vad tänker Sydkraft då göra? frågar Lennart Forsell.
- Katastrofplanearbetet har knappt kommit igång. Vi har först jobbat med en nödlägesberedskap. Att katastrofplanearbetet knappt startat beror bland annat på att vi, Sydkraft, jobbat med andra projekt som krävt snabbare lösning. Till bilden hör ju också att vi bara haft Glan, alltså levt utan reservvattentäkt sedan slutet av 1800-talet utan att något hänt, tillägger Per Lindmark.
- Inga sannolikhetskalkyler är värda att hänga i julgranen om det händer. Och händer det något har Sydkraft ingen lösning. Det enda riktig säkra lösningen är en ledning från Glottern. Men den är dyr, och det är tveksamt om VA-kunderna ska betala det, kontrar Lennart Forsell.
"Vi borde ha ställt krav"
Sydkrafts uppfattning är alltså att en reservvattentäkt inte är något företaget är skyldig att hålla med. Den gjorda riskanalysen visar att den inte behövs, anser man. Om Statens VA-nämnd också anser det, vet vi inte, för frågan har inte prövats.
Det är också klart att kommunen, då man sålde NME, aldrig i avtalet tog upp frågan om reservvattentäkt.
- Det borde vi ha gjort konstaterar, Eva Andersson som inte var med på den tiden.
Norrköping är den enda kommun som sålt ut sin vatten- och avloppsverksamhet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!