Moderaternas motion om att politiker ska definiera vad trygghet för äldre egentligen innebär känns märklig, enligt Eva-Britt Sjöberg.
– Det skulle lätt bli begränsande eftersom alla människor är olika. Våra biståndshandläggare gör många bedömningar där bland annat trygghetsaspekten ska vägas in och jag anser att de gör det bättre utifrån sin profession och erfarenhet än vad vi politiker skulle göra.
Genom en rad insatser och bra bemötande från personalen kan tryggheten för den äldre öka med tiden även vid förändrade livssituationer, enligt Eva-Britt Sjöberg. Hon pekar på en rad åtgärder som vidtagits av kommunen för att öka tryggheten, bland annat man brutit trenden med att minska antalet äldreboendeplatser. Hittills har 88 nya platser öppnats och lika många är planerade de närmaste åren.
– Detta har lett till att vi nästan inte har någon kö just nu jämfört med att vi tidigare hade upp till 150 personer som beviljats plats men som fick vänta.
Norrköpings kommun har även ändrat riktlinjerna till särskilt boende så att biståndshandläggarna i vissa fall kan ta hänsyn till hög ålder så att det i tveksamma situationer väger över till en enskildes fördel.
– Snart är det dags att ta första spadtaget till Norrköpings första trygghetsboende och på fredag presenterar vi ytterligare en form av boende för att möta behovet av trygghet och gemenskap.
Dessutom ska eget val införas inom hemtjänsten genom LOV.