Sjuka östgötar tar kompledigt

36 procent av östgötarna har tagit ut semester eller kompledigt i stället för att sjukskriva sig. Det är fler än i något annat län.

Norrköping2001-04-18 04:00
TCO-ordförande Sture Nordh kom till Norrköping i går, lastad med statistik från Riksförsäkringsverket och en undersökning som Sifo gjort på TCO:s uppdrag.
Statistiken från Riksförsäkringsverket visar att svenskarna tar ut allt fler sjukpenningsdagar och att ohälsotalet stiger. Östergötland ligger högt när det gäller båda delar.
Sifo-undersökningen, som gjordes alldeles i början av april, visar att 64 procent av östgötarna har gått till arbetet fast de varit sjuka. Genomsnittet för landet är 62 procent.
<p><b><font size="2">Hög sjuknärvaro</font></b>
-Både sjukfrånvaron och sjuknärvaron är hög, konstaterar Sture Nordh.
Undersökningen visar att 36 procent av östgötarna tagit semester eller kompledigt i stället för att sjukskriva sig. Genomsnittet för landet är 22 procent.
Varför siffran för Östergötland är så hög kan Sture Nordh inte svara på. Han vet heller inte om det finns skillnader mellan kommunerna i länet.
<p><b><font size="2">Ohälsa för 3,5 miljarder</font></b>
Däremot vet han att ohälsan i Östergötland förra året kostade 3,5 miljarder kronor. Då är förtidspensioneringar och långa sjukskrivningar inräknade, men inte de första två sjukskrivningsveckorna som arbetsgivaren betalar.
Totalt i Sverige kostade ohälsan närmare 93 miljarder kronor.
Sifo-undersökningen visar att östgötarna, precis som resten av befolkningen, tror att stress och ökade krav på arbetsplatserna är den största orsaken till det ökande antalet sjukdagar.
Sture Nordh tror också att det är en viktig orsak, om än inte den enda. Han ser tre faktorer:
- Oron för försörjningen.
- Förändringar i arbetslivet som leder till oro för om man ska klara jobbet.
-Den totala situationen med stressigt arbete och ansvar för familj.
<p><b><font size="2">Saknar helhetsgrepp</font></b>
Han hade hoppats på ett helhetsgrepp mot ohälsa och stress i vårbudgeten, men konstaterar att det inte blev något av med det.
-Det är vi väldigt besvikna över, säger han.
Han konstaterar att det finns några bra inslag i budgeten. Till exempel en satsning på långtidssjuka och en höjning av a-kassan.
Men det räcker inte, tycker han.
-De ökade kostnaderna för ohälsan tar hela reformutrymmet i anspråk. Tänk så mycket bra saker man skulle kunna göra av pengarna i stället, säger han.
<p><b><font size="2">TCO:s krav</font></b>
TCO har fyra tunga krav.
Arbetsmiljölagen bör ses över för att fungera i dagens arbetsmiljöer.
Sjukförsäkringen bör ligga utanför statsbudgeten och kunna använda mera pengar till förebyggande insatser.
Dålig arbetsmiljö måste kosta företag mer än bra arbetsmiljö, till exempel i form av högre avgifter för företag med dålig arbetsmiljö.
Arbetsskadeförsäkringen måste göras könsneutral så att inte kvinnor diskrimineras. Där konstaterar Sture Nordh att vårdbudgeten innebär ett steg i rätt riktning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om