Skanska förvånat över att bygget blåstes av

- Vi är förvånade över att kommunen gick ut med en förfrågan om bygget när allt inte var klart, säger Piero Sannicolò, chef för distrikt Skanska Norrköping/Gotland.

Byggnads- och miljöskyddsnämnden ville slå vakt om brandförsvarets intäkter och sade nej när SOS Alarm ville ta över larmverksamheten. Här från ledningscentralen styr Carl-Olof Gustafsson, och hans kolleger, uttryckningsverksamheten.

Byggnads- och miljöskyddsnämnden ville slå vakt om brandförsvarets intäkter och sade nej när SOS Alarm ville ta över larmverksamheten. Här från ledningscentralen styr Carl-Olof Gustafsson, och hans kolleger, uttryckningsverksamheten.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2004-09-09 04:00
Som NT tidigare berättat trodde SOS Alarm att allt var klart och att det inte fanns några frågetecken i den överenskommelse som hade träffats med kommunledningen. Enligt Bengt Glaad innebar överenskommelsen att SOS Alarm skulle ta över den larmverksamhet som brandförsvaret bedriver och att kommunen skulle bygga ett hus intill brandstationen, som SOS Alarm skulle hyra.

Planerad byggstart 1 juni
Byggplanerna var långt framskridna. Projekteringen var gjord och upphandlingen var klar. Skanska vann upphandlingen av husbygget.
- Vi fick ett meddelande om att vi fått jobbet, eftersom vi hade lämnat det lägsta priset, och vi hade planerat byggstart till den 1 juni, säger Piero Sannicolò, chef för Skanska distrikt Norrköping/Gotland.
Bygget betraktades som medelstort. Sex byggnadsarbetare och två tjänstemän från Skanska skulle enligt planerna arbeta med det. Dessutom var flera underentreprenörer engagerade i projektet.
Trots att byggplanerna kommit så långt blåstes de plötsligt av, vilket förvånade Skanska och flera underleverantörer.
Piero Sannicolò framhåller att någon kritik inte framförts till kommunen, men han är ändå förvånad över att kommunen gick ut med en förfrågan om bygget när allt inte var klart.
Har ni ställt något skadeståndsanspråk på kommunen?
- Nej, det har vi inte gjort.
Tycker du att det är allvarligare att kommunen gör så är än om det var ett privat företag?
- Ja, absolut. Kommunen hanterar våra skattepengar och de bör ju användas på ett professionellt sätt.
Orsaken till att det inte blev något bygge var att kommunen och SOS Alarm aldrig lyckades enas om larmverksamheten. SOS Alarm förutsatte att företaget skulle få ta över brandförsvarets larmverksamheten, men byggnads- och miljöskyddsnämnden sade nej.
Håkan Dahm är vice brandchef i Norrköping och var med när frågan började diskuteras.

Drygt en miljon kronor
- I början fanns inga låsningar. Olika lösningar bollades fram och tillbaka. Jag uppfattade inte att det var ett oavvisligt krav från SOS Alarm att de skulle ta över vår larmverksamhet, säger han.
För brandförsvaret innebär larmverksamheten - bland annat automatiska brandlarm och interna kommunala larm - en rejäl intäkt.
- Vi får in drygt en miljon kronor om året på larmverksamheten. Dessutom skulle det kosta att flytta larmen från brandförsvaret till SOS Alarm. Vi har en effektiv larmverksamhet i dag, säger Håkan Dahm.
- Jag anser att SOS Alarm borde ha ställt kravet på att få ta över vår larmverksamhet i förprojekteringen. Det är synd att vi gick in med två olika bilder i projekteringen, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om