Skarptorp en inhägnad sommaridyll nära stan

En inhägnad idyll. Ett populärt koloniområde som nästan förvandlats till ett sommarstugeområde. En oas nära stan som man lätt går vilse i.

Välkommen i det gröna.

Välkommen i det gröna.

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2006-09-02 04:00
Skarptorps koloniträdgårdsförenings ordförande Benny Andersson tar emot i egen täppa. Snart serveras vi hemkokt vackert röd vinbärssaft
i höga glas. Samtalet böljar lite hit och dit. Benny Andersson har varit kolonist sedan 1991.
- Det är så enkelt, säger han som en förklaring, och räknar upp en rad fördelar som till exempel närheten till stan, den otvungna gemenskapen med grannarna och den behändiga storleken på koloniträdgården.
- Du hinner ta det lugnt också. Kan sätta dig ner och prata med folk. Här hejar alla på varann.
Bennys kolonilott är en av de större i området och är på 625 kvadratmeter. Här bor han från april till augusti. En villaträdgård eller ett riktigt sommarställe skulle innebära för mycket arbete, tycker han. Här kan man om man vill få det mest överhängande av trädgårdsarbete överstökat lite snabbt. Regnar det kan man åka hem till lägenheten i stan.
- Jag vill inte åka ut enbart för att jobba. Det här är perfekt som sommarbostad.
Men vill man kan man naturligtvis klippa gräset med nagelsax och dra igång byggprojekt.
- De flesta spikar lite grann.

Plöjde marken med hjälp av häst
Det mesta av odlandet, utom det som är tungt, överlåter han med varm hand åt sin fru. Helt fel var det inte att äta potatis från det egna växthuset till midsommar.
- Egna gurkor och tomater smakar ju så mycket mer.
Skarptorps koloniträdgårdsförening har funnits här i 61 år. I begynnelsen var det här rena landsbygden. De minns Urban Carlsson som har en kolonilott ett stycke därifrån. Han har nyss kommit dit på cykel, med middagen i form av en hämtpizza, på pakethållaren.
- Far byggde det här stället -49, berättar han.
Det var mycket som var annorlunda då. Urban kommer ihåg hur hans far gick och plöjde upp marken med hjälp av häst och hur kor betade strax intill. De var från början bara tio lotter som bebyggdes. Nu består föreningen av 134 kolonilotter som alla har hus.

Gillar att snickara och måla
Urban har ljusa barndomsminnen från Skarptorp. Det var mycket barn på området och han tycker att stämningen var en annan, även om den är bra nu också. Att så gräs på tomten var det inte tal om då. Här odlades potatis, jordgubbar och hallon.
1966 tog han över kolonilotten, som är på 425 kvadratmeter, efter sin far.
- Det är precis lagom stort. Jag stormtrivs, säger Urban Carlsson.
Att ha hus med trädgård eller radhus med liten plätt har aldrig lockat honom.
- Det är nog inte min stil.
Urbans trädgård är påfallande välskött. Nu rymmer den både ett litet trädgårdsland och gräsmatta. Men mest är här mycket blommor.
- Blommor vill jag ha omkring mig.
Att odla är han inte mycket för. Han tycker det är roligare att snickra och måla.
- Men en del odlar enormt.
Närheten till stan och lugnet uppskattar han.
- Det ska vara lite rekreation.

Grindar och häckar satt stopp för tjuvar
En del problem med inbrott och skadegörelse har man haft i området. Därför är hela området väl inhägnat med hagtornshäckar och grindar. På senare år har det tack och lov varit lugnt.
De allra flesta av kolonisterna på Skarptorp bor i dess närhet. Majoriteten är lite äldre. In- och utflyttningen är liten. Efterfrågan på kolonilotterna är stor. Området ger ett prydligt och välskött intryck.
- Men det är också många Norrköpingsbor som inte känner till det. Skarptorp, var ligger det?
Och hittar man väl hit är det en utmaning värd en sudoku-lösare att förstå sig på numreringen på kolonilotterna.
Stugorna i Skarptorp får vara max 30 kvadratmeter. Utöver det är det tillåtet att även bygga en redskapsbod på tio kvadratmeter samt uterum på tolv kvadratmeter. Genomsnittsstorleken på lotterna är cirka 400 kvadratmeter.
Skarptorps koloniområde har aldrig varit hotat av andra planer för området.
Föreningen har föreningslokal, gemensamma toaletter, duschar, bastu och dansbana. Medlemmarna hjälps åt att sköta detta och har dessutom hjälp av folk
i arbetsmarknadsåtgärd.
En vanlig grupp "nya" kolonister på Skarptorp är de 55 + som sålt villan och köpt lägenhet men saknar att kunna påta i jorden.
Varje år har föreningen en ljusfest/höstfest då kolonisterna tävlar i att ljussätta sin stuga och lott med såväl lampor som levande ljus. Festkommittén tillsammans med föreningens medlemmar röstar fram vem som lyckats bäst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om