Den 3 oktober 2014 drog Skatteverket in Hus & Forms F-skattsedel och beslutade drygt en månad senare om att en revision skulle göras av bolaget.
Nu är utredningen, som begränsats till en granskning av den ingående och utgående momsen för april 2013 och april 2014, klar. Den visar att bolaget ska betala 285 760 kronor för skatter och avgifter och 60 837 kronor i skattetillägg.
Anledning till detta är bland annat att Skatteverket hittat ändrade fakturor i bolagets bokföring. I revisionen jämförde Skatteverket de fakturor som bolaget skickat till kunderna Göta Lejon Produktion, Skäret Produktion och Östergötlands länsteater med motsvarande fakturor i bolagets bokföring.
Analysen visade att utgående moms angetts och specificerats på kundernas fakturor medan momsen inte debiterats på fakturorna i bokföringen. Det betyder att momsen varken bokförts eller redovisats.
- Det skulle kunna tyda på fakturorna ändrats och att han inte betalat in moms trots att kunderna betalat in det, säger Eva Björklund, rikssamordnare vid Skatteverket i Uppsala.
Skulle detta kunna jämställas med skattebrott?
- Jag kan bara uttala mig om det generellt, men om det är så att vi efter utredning funnit att det finns osanna/falska fakturor kan det, enligt rättegångsbalken, röra sig om urkundsförfalskning och om summan uppgår till ett visst belopp kan det vara ett skattebrott. Men efter en dom i Högsta domstolen får vi inte påföra både skattetillägg och göra en åtalsanmälan om det inte rör sig om ett grovt skattebrott.
Anser ni att han gjort detta medvetet eller kan det röra sig om slarv?
- Vi gör inte någon uppsåtsbedömning, utan tittar bara på om företrädaren för bolaget har lämnat en oriktig uppgift och därigenom har betalt för lite i skatt, säger Eva Björklund.
Utredningen visar också att bolaget vid flera tillfällen betalat ut traktamenten och reseersättningar till Robin Karlsson samtidigt som han representerat i Norrköping, vilket framgått av bokförda kostnader för representation.
Skatteverket konstaterar att det inte är möjligt att han varit på två olika ställen samtidigt och att mätarställningen på den bil han använt för tjänsteresorna inte körts det antal mil som det har utbetalats reseersättning för.
Sammantaget anser Skatteverket att det inte är trovärdigt att de bokförda reseersättningarna och traktamentena har samband med verksamhet. De räknas som en löneförmån och därför påförs bolaget arbetsgivaravgifter på knappt 100 000 kronor för redovisningsperioden april 2013 och april 2014.
Vidare konstaterar Skatteverket att kostnaden för Robin Karlssons telefonräkningar, spis till hans bostad och gym- och medlemsavgifter är hans privata levnadsomkostnader och är en skattepliktig löneförmån.
Trots detta har bolaget bokfört hans kostnader och gjort avdrag för moms. Därför påförs bolaget nu arbetsgivaravgifter.
- Detta är skattepliktiga löneförmåner som han istället fått som en svart inkomst, säger Eva Björklund.
Hon understryker att det här är en begränsad revision.
- Vi har bara tittat på momsen under de här två åren. Vårt omprövningsbeslut innebär att han ska betala sammanlagt 346 597 kronor, inklusive skattetillägg.
I dagsläget skulle bolaget kunna få tillbaka sin F-skattesedel, eftersom det inte finns några obetalda skatteskulder.
- Även om han har andra skulder kan han få tillbaka F-skattsedeln. Vi tittar bara på om det finns skatteskulder.