Skiftarbete sliter på poliserna

Missnöje, oro och ohälsa sprider sig bland poliserna i Östergötland. Allt fler poliser säger upp sig, tar tjänstledigt för att pröva andra jobb, sjukskrivs och skaffar intyg för att slippa arbeta skift.

Norrköping2001-03-09 04:00
Under många år har Hans Johansson varit huvudskyddsombud på Norrköpingspolisen. Nu ska han snart sluta som skyddsombud, men han är bekymrad över utvecklingen.
Enligt personalchef Lars Erik Jonsson har 22 poliser av 406 skiftarbetande poliser i Östergötland intyg som gör att de är befriade från natttjänst. 15 av dessa 22 poliser är befriade av hälsoskäl.
-Det är en ganska låg siffra. men den är för hög egentligen. Jag skulle vilja att alla skulle kunna få de arbetstider som de vill ha, säger Lars Erik Jonsson.
Han tycker inte att det finns någon anledning att oroa sig över detta.
<p><b><font size="2">Många tar tjänstledigt</font></b>
Hans Johansson har en annan uppfattning.
- Jag tror nog att de mörkar. Det finns mycket som döljs bakom de siffrorna. Jag gjorde en inventering av detta 1999 och det har inte blivit bättre, säger han.
Hans Johansson pekar på att många tar tjänstledigt för att få pröva ett annat jobb. Enligt personalchef Lars Erik Jonsson är det för tillfället fem poliser som är tjänstlediga av den orsaken.
Men Hans Johanssons bestämda uppfattning är att det är fler.
Hur många poliser i Östergötland som är sjukskrivna på grund av stressrelaterade sjukdomar är oklart. Lars Erik Jonsson säger att det inte finns någon bra statistik på detta, däremot vet han att 3,63 procent av poliserna är långtidssjukskrivna.
Hans Johansson tycker att arbetet har blivit tyngre, både fysiskt och psykosocialt sett.
- Personalbristen har gjort att vi inom ordningspolisen har varit för hårt belastade.
Personalbrist kombinerat med ständiga omorganisationer leder till att en del poliser går in i väggen.
- Alla kanske inte sjukskrivs på grund av utbrändhet. Det är nog mycket som döljs bakom korttidsfrånvaro, säger han.
Med kollegor som är befriade från nattjänst blir det tyngre för dem som är kvar. Övertiden läggs på som ytterligare en börda och den är det i många fall svårt att råda över.
-Till slut blir måttet rågat. En del försöker söka andra tjänster, till exempel på närpolisen, men så får de göra så kallade "måstepass" med ordningspolisen och då blir det inte någon lättnad. Det leder i sin tur till att de begär intyg om befrielse från nattjänst.
<p><b><font size="2">Kort medellivslängd</font></b>
Det finns mycket som tyder på att skiftarbete sliter hårt.
Per-Åke Hammarnäs, ordförande i polisföreningen i Västra Götaland, följer 2100 poliser som gick i pension 1991-1995. Hittills har 10 procent av dem dött. De som hittills har dött blev i genomsnitt 67 år.
-De som arbetar skift dör tidigare, säger han.
Studien visar också att polispensionärerna har skilt sig i större utsträckning än normalt.
I kartläggningen ingår 20 kvinnor. En av dem har dött.
-Men det som är anmärkningsvärt är att 50 procent av dem är sjukpensionärer, varför det är så vet jag inte, säger Per-Åke Hammarnäs.
Hans Johansson är medveten om Hammarnäs studie:
- Polisen är ingen välmående yrkesgrupp. Det är många som går in i väggen.
Hans Johansson tror orsaken till att allt fler mår dåligt är en kombination av skifttjänstgöring och omorganisationer.
-En del klarar inte av flera förändringar samtidigt.
<p><b><font size="2">Tre-fyra timmars sömn</font></b>
Vissa skift är tuffa. Under ett par dygn varvar de mellan att jobba åtta timmar och vara lediga åtta timmar. För många betyder det bara tre-fyra timmars sömn mellan passen.
Vad betyder det för bemötandet av allmänheten?
-Det kan gå fel i bland.
Hans Johanssons lösning är bättre arbetstider, med fler lediga timmar mellan passen. Vidare måste det till fler poliser.
-Ibland har det varit så tajt att vi bara har varit tio man i turlagen i Norrköping. Det behövs två, tre personer inne på stationen och då är det bara sju personer kvar som kan vara ute.
Sju ordningspoliser betyder bara tre polispatruller mellan Kvarsebo i norr till Norsholmsbron i söder. Då gäller det att det går undan.
-Vi hinner sällan vara så serviceminded och visa så mycket empati som vi skulle önska.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om