Skogen räcker inte till allt

- Skogen kommer definitivt inte att räcka till för allt som det pratas om.

Skogsägarna sitter i en guldsits. Inte minst därför att användningen av bensin och diesel som drivmedel måste minska.  - Men inte ens den svenska skogen kan täcka alla behov på ny energi som finns, konstaterar Christer Segerstéen.

Skogsägarna sitter i en guldsits. Inte minst därför att användningen av bensin och diesel som drivmedel måste minska. - Men inte ens den svenska skogen kan täcka alla behov på ny energi som finns, konstaterar Christer Segerstéen.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2006-11-09 04:00
- Olja, gas, och kärnkraft kommer att finnas kvar som viktiga energislag, säger Christer Segerstéen, ordförande LRF skogsägarna.
I juni presenterade kommissionen mot oljeberoendet förslag på vad som bör göras för att minska Sveriges oljeberoende till 2020.
Kommissionen, ledd av förre statsministern Göran Persson, försökte besvara
i vilken utsträckning "Sveriges gröna guld" - jord och skog - kan bidra till att ersätta oljan som bränsle och drivmedel och samtidigt räcka till råvara för pappers- och träindustrin. Christer Segerstéen deltog i kommissionen. Utifrån vad han hört under valrörelsen och läst i regeringsdeklarationen kommer regeringen Reinfeldt att "ta" en hel del av oljekommissionens förslag.
- Men åtgärder kommer nog inte i samma takt som kommissionen föreslår.

Plånboksfråga
På regeringskansliet finns i dagsläget ingen som vet hur det går med kommissionens förslag
- Jag har noterat att nya regeringen talar betydligt mer om bioenergins betydelse än vad man gjorde
i våras. Men regeringsdeklaration är en sak, verklighet en annan. I vart fall så kommer man att ha en annan tidtabell.
Att pelletsvärme blir allt vanligare i stugorna i takt med att oljepriset stiger visar att mycket är på gång, utan regeringsdirektiv. Folks plånbok avgör. Att regeringen också sagt att den inte tänker avveckla något, exempelvis kärnkraftverk, påverkar inte avvecklingen av olja.
- Jag tror att vår nya regering kommer att eliminera stoppet för utbyggnad och effektivisering av redan befintligt vattenkraft. Man kommer att tillåta att gröna elcertifikat får gälla även små vattenkraftverk.

Stort tryck på skogen
Trycket på den svenska skogen växer lavinartat. Pappersbruk och sågverk behöver mer råvara. Naturvårdarna vill ha fler områden skyddade. Skogsälskare mer att ströva i. Och så finns tanken att allt fler hus ska värmas och allt fler fordon ska drivas med biobränsle.
Skogen kan omöjligt räcka till allt detta, menar Christer Segerstéen.
- Vi kommer även
i framtiden att behöva olja, naturgas och kol för vår energi.
Virkesproduktionen kan öka mycket kraftigt i de svenska skogarna. Kanske med 25 procent i ordinarie skogsproduktion, där man också samlar in mer grot (grenar och toppar)
i skogen och rester från gallring. Men det går inte att städa skogen. Grot innebär näring.
Vidare kan man satsa mer på snabbväxande träd och gödning. Liksom på mer trädplantering på åkermark, som inte krävs för matspannmål. Snart kanske också gentekniken ger verkligt snabbväxande träd.
- Men vi har ändå begränsade skogs- och åkermarker för energiändamål.

Effektivare transporter
Vägtransporterna måste bli effektivare och ske genom mindre törstiga fordon. Men det räcker inte. Stora mängder bensin och diesel måste ersättas med biodrivmedel från skog och jord. Frågan är bara hur mycket som är möjligt. Hoppet är andra generationens biodrivmedel, där biomassa förgasas till diesel i gasform, vanlig diesel, metanol och vätgas.
Till 2020 ska vi radikalt minska vårt oljeberoende.
Då ska uppvärmning ske
i princip helt utan olja.
Alla transporter bör ha minskat sin användning av bensin och diesel med 40-50 procent.
Industrin bör minska sin oljeanvändning med 25-40 procent. Genom åtgärderna minskas utsläppen av växthusgaser och vi stärker vår egen energiförsörjning och landets ekonomi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om