Skolan där rektorerna blivit fler

Tidigare var Peter Kälvehed chef för 78 medarbetare på Söderportens skola. Nu har han 35 medarbetare och skillnaden märks.

Camilla Kratz och Peter Kälvehed är två rektorer som fått bättre förutsättningar i jobbet.

Camilla Kratz och Peter Kälvehed är två rektorer som fått bättre förutsättningar i jobbet.

Foto: Michael Svensson

Norrköping2016-05-30 05:30

– Tidigare kunde jag ha ett program för dagen, men när jag gick hem hade jag inte hunnit med något av det för att det dök upp akuta grejer hela tiden, säger han.

Camilla Kratz har gått från att ha 65 medarbetare i fem olika slags verksamheter på skolan till 40-45 och märker också skillnaden.

Söderporten hade en period tre rektorer. Sedan blev de två och så var det fram till för några månader sedan. De båda beskriver ett arbete med många varierande arbetsuppgifter, som blivit fler vart efter. Dessutom har antalet elever på skolan ökat och är nu uppe i 750.

Sedan februari i år har skolan fyra rektorer och det gör stor skillnad, inte bara i antalet medarbetare, utan också i antalet elever de har ansvar för.

Fixa nåt bra

Peter Kälvehed har varit rektor på flera olika skolor sedan 1990 och ska gå i pension i höst.

Camilla Kratz fick sin första rektorstjänst 2011.

Hur länge tror du att du kommer att vara rektor?

– Jag tror nog inte att jag är det tills jag går i pension. Det finns många andra spännande saker att pröva, säger Camilla Kratz.

Skulle ens kännas möjligt för dig att fortsätta som rektor fram till pensionen?

– Om förutsättningarna landar där det ser ut som att de är på väg så skulle det vara det. Absolut. Om det skulle vara som tidigare så är det inte hållbart över tid. Man hinner inte möta medarbetarna på det sätt som behövs för att kunna skapa den tillit som är grunden för att vi tillsammans ska kunna fixa nåt bra för våra elever.

Möten med människor

En vanlig arbetsdag kan bestå av personalfrågor, elevärenden, administration, lokalfrågor, ekonomi, föräldrakontakter, skolutvecklingsfrågor och en hel del annat.

Vad är roligast?

– Det är mötet med människor hela dagarna, säger Peter Kälvehed.

–  Man träffar så många olika människor under en dag och det är så många olika saker man kan ställas inför, säger Camilla Kratz.

De tycker att arbetet är stimulerande och utvecklande och de tycker att de har väldigt bra medarbetare på skolan.

Att hitta lösningar

De pratar om behovet av ett slags lugn, en stabil bas att stå på som gör det lättare att möta förändringar. Men de pratar också om spänningen och dynamiken i ett arbete där det alltid händer saker.

Vad är svårast?

– När vi inte får till det. När vi kanske inte hittar en bra lösning för en elev eller en grupp, säger Camilla Kratz.

Det kan till exempel vara lägen när andra myndigheter är inblandade eller det är svårt att hitta den kompetens som en elev behöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om