Skolklass fick inte vara med: ”Behärskar inte repertoaren”

Den årliga luciakonserten på Hagaskolan blev kortare i år. En av klasser­na fick inte vara med. Rektorn för­svarar beslutet.

Beslutsfattare. – I efterhand är det olyckligt att det blivit så här, menar rektor Marie Johansson.

Beslutsfattare. – I efterhand är det olyckligt att det blivit så här, menar rektor Marie Johansson.

Foto: Christopher Karlsson

Norrköping2015-12-11 02:00

Besvikelse. Orättvisa. Exklu­dering. Särbehandling. Beskedet som trillade ned i brevlådorna den första december väckte många känslor. Då meddelades att en av musikklasserna inte skulle delta i den årliga luciakonserten den 10 december.

”Man behärskar helt enkelt inte repertoaren”, stod det bland annat.

Trots att adventskonserten genomförts bra, anser den ansvariga musiklärar­en att två veckors övning inte kommer vara tillräckligt inför kommande konsert. Däremot erbjuds ungefär halva klassen, de som anses tillräckligt förberedda, att delta med årskurs nio. Musikläraren och rektorn Marie ­Johansson tog ett gemensamt beslut.

– Läraren bedömer ju elevers kunskaper. Vi tycker inte att elever ska delta när de inte kan repertoaren ordentligt. Ibland är det så att vissa elever kan anta mer utmaningar och bör få mera utmaningar än andra. I det här fallet var det så att några elever trots allt erbjöds att delta, säger Marie Johansson

Många föräldrar har hört av sig till skolan.

– Det känns aldrig bra när många blir upprörda och det är bra att de föräldrarna tar kontakt med skolan. Men det är också föräldrar som hört av sig och varit nöjda med det beslut som togs, ­säger hon.

På sociala medier finns reaktioner i stil med ”oetiskt och motsägelsefullt med vad samhället och skolan vill förmedla till barnen.” Det syftas bland annat på Norrköpings likabehandlingsplan, där det står att ”det är viktigt att alla får vara med i gemenskapen”.­ Något som nu ifrågasätts av föräldrar.

– Ibland får vissa vara med och vissa inte. Det viktigaste för oss är att man känner gemenskapen i skolan och i sin klass, säger Marie Johansson.

Spekulationer har även cirkulerat. Kan det vara en bestraffning för att vissa elever i klassen har varit stökigare än andra?

– I det här fallet kan nog vissa föräldrar ha uppfattat det så. Det är olyckligt. Så är det inte. Det är enbart musikaliskt och att hela klassen inte haft möjlighet att öva in hela repertoaren, säger hon.

Trots kritiken menar Marie Johansson att det ändå är viktigt att försöka se det utifrån olika vinklar.

– Det handlar om hur man ser på det. Ser man det som att vi uteslutit en del av klass­en, då förstår jag att man blir upprörd. Men ser man det utifrån lärarens perspektiv, det vill säga att vi inte ska utsätta elever för någonting som de inte klarar av, så tycker jag att vi har tagit rätt beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om