Skolverket förutspår brist på förskollärare

Skärpningen i skollagen med krav på examen gör att Skolverket förutspår brist på förskollärare men ansvariga på lärarutbildningen vid universitetet säger annorlunda.

Norrköping2011-02-08 00:00

Vid Linköpings universitet i Norrköping utexamineras varje år mellan 70 och 80 lärare som ska arbeta mot de yngre åldrarna. Dessa ser inte ut att ha några större problem att få jobb efter examen enligt Skolverkets prognoser. Skolverket förutspår att länet behöver 720 nya förskollärare innan 2012. De närmsta tio åren kommer ytterligare 1 000 utbildade förskollärare att behövas i Östergötland. Skolverket beräknar att det saknas 12 000 utbildade förskollärare inom förskolan i hela landet nästa år.

Tidigare fanns inget krav på relevant examen, utan lärare som ansvarar för pedagogiken skulle ha utbildning som var avsedd för den undervisning som de i huvudsak skulle bedriva. Anledningen till den förändrade skollagen är att få bort obehörig personal i verksamheten. De personer som endast har en barnskötarutbildning från gymnasiet måste nu studera vidare.

Ljus framtid
På lärarutbildningen i Norrköping vet man inte riktigt hur konsekvenserna av lagskärpningen kommer att bli. Mia Thorell, programansvarig utbildningsledare vid förskollärarutbildningen tycker att det ser mycket ljust ut för förskollärare om du läser skollagen rätt upp och ner men den praktiska tolkningen vet ingen hur den kommer att se ut.

- Det finns ju inget som säger hur många förskollärare du måste ha i din personal, säger hon.

Men någon brist på lärare i Norrköping har hon inte märkt av.

Välkomnar hårdare krav
Även om bristen på lärare inte märks av i Östergötland välkomnar Lärarförbundet det nya kravet på högskoleutbildning.

- Nu måste förskolorna anställa utbildade lärare, det är vår egen vinst. Detta kommer att höja kvalitén på förskolan. Dessutom kommer lärarna få fler kollegor och då många gånger slippa ensam bära det pedagogiska ansvaret, säger Claes Nyberg, presschef på Lärarförbundet i Stockholm.

När bristen på lärare i landet ökar, ökar också möjligheterna för lärare runt om i landet att kunna ställa högre krav vid löneförhandlingarna. Att bristen på lärare kan driva upp lönerna tycker Claes Nyberg är en framgång men ingenting du kan vänja dig vid.

- Alla lärare är fel lönesatta men det här är inte rätt sätt att driva lönepolitik på, säger han.

På Norrköpings kommun vill man dock inte spekulera i hur lönesamtalen kommer att låta.

- Marknaden påverkar ju på ett sätt lönerna, men vi vet inte hur det kommer att bli, säger Elisabet Dott, HR-konsult på Norrköpings kommun.

Fotnot: Utbildningen är på 210 högskolepoäng vilket innebär 3,5 år i skolbänken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!