Små marginaler för äldreboendena

Tidsmarginalerna är små när Norrköping går in i ett slags slutspurt när det gäller byggandet av nya äldreboende för att ersätta gamla och uttjänta enheter.

I vår ska det nya äldreboendet på Albrektsvägen vara inflyttningsklart.

I vår ska det nya äldreboendet på Albrektsvägen vara inflyttningsklart.

Foto: Gun Stenehall

Norrköping2017-12-01 07:30

Det är en lång rad nybyggen och ombyggnationer som hänger ihop i en kedja.

Gamla äldreboenden på till exempel Sandbyhovsområdet lämnas och måste ersättas.

Samtidigt har kommunen haft en brist på äldreboendeplatser att bygga ikapp, men i den senaste ekonomiska uppföljningen beskrivs en balans mellan behov och antal platser.

Det räcker förstås inte på sikt eftersom antalet äldre ökar. Den plan för äldreboende som ligger för tiden fram till 2021 innebär också en utökning med 60 platser jämfört med dagsläget.

– Vi är snart i hamn. Efter den här planperioden har vi betat av behovet av att bygga om och att ersätta gamla enheter, säger Gunilla Lundberg, verksamhetschef på vård- och omsorgskontoret.

De första stegen har redan tagits bland annat genom det nya äldreboendet i Åby, dit de som bodde på Kvillinge äldrecentrum fick flytta i september.

Nästa flytt ska förhoppningsvis bli alldeles i början av nästa år när de som bor på de båda enheterna Apelgården och Ekhöjden på Sandbyhovsområdet får flytta in i det nya äldreboende Sandbyhovsgatan 4 en liten bit bort. Byggnaderna Apelgården och Ekhöjden ska göras om till skolor och eftersom det är brist på skollokaler behöver det arbetet komma i gång så fort som det bara är möjligt.

Albrektsvägen 153 på Såpkullen är redan försenat eftersom upphandlingen av bygget överklagades. Nu är planen att inflytt ska kunna ske i vår, men tidsschemat är mycket pressat. Hit ska de som bor på det kommunala äldreboendet Gamla Övägen 27 vid Vrinnevisjukhuset flytta och dessutom blir det ett tillskott av platser.

Ansvar & Omsorg AB vann upphandlingen av driften av Albrektsvägen 153, men här finns ännu ett problem. Det krävs ett tillstånd från Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, och väntetiden där ligger på ungefär nio månder.

– Det finns en risk att de inte hinner få tillståndet och då finns ingen annan lösning än att den kommunala utföraren får fortsätta över flytten, säger Gunilla Lundberg.

Den byggnad som lämnas vid Vrinnevisjukhuset ska byggas om till korttidsboende. Projekteringen pågår redan och det finns ett avtal med fastighetsägaren. Det innebär att kommunen riskerar att få betala ett vite om arbetet inte kan komma igång som planerat.

I planen finns bland annat också två nya enheter i Skarphagen och fler ombyggnationer.

– Det kan vara så att vi får göra vissa justeringar, men det här ror vi i land, säger Gunilla Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!