Allt, från sött och salt till kött och rött, kan man smaka av: Ostar, korvar, vin, choklad – ja, allt som ätas och drickas kan. Sandra Mastio, korad till Årets mästerkock i TV4, har fullt upp med att, tillsammans med sin sidekick Frida Eriksson förse de matglada gästerna vid bordet med diverse mattips och läckerheter. I De Geer-hallen kåserar TV4-profilen Steffo Törnquist om Gomorronprogrammet, mat och dryck.
– Kul om smakintresset får sig en skjuts uppåt i Norrköping! säger Steffo till NT senare, när han signerar sina böcker Steffos spritbibel och Under hatten på Steffo. Tillfrågad om några särskilda matminnen från Norrköping, nämner Steffo – med rötter i Linköping – ett besök på en av stadens krogar. När han undrade över råbiffens kvalitet, svarade servitrisen så här på norrköpingsvis:
– Han är inte skitäcklig...
Malin Edman förestår Gnesta Bränneri och är på matmässa i Norrköping för första gången för att presentera Edmans vodka, En stänkare och övriga varumärken. Medarbetaren Jennifer Quist hjälper till. Företaget förser bland annat Grand Hotell i Stockholm med snaps. Råvarorna består av vete från Gnestaböndernas åkrar, vatten och jäst ingår också – men i övrigt är recepten hemliga.
– Vi kokar också drank som används till djurfoder, berättar Malin. Marknadsföringen sker via personliga kontakter:
– Vi får ju inte annonsera, så jag ringer till hotell och restauranger – och där smakar de, säger hon. Faller drycken dem i smaken, blir det affär.
Kolmårdsparet Lars Karlsson och Britt-Marie Wihlborg är sjökaptener. Han kör fraktfartyg i England, hon styr färjan över Bråviken. Ett par höstmånader ägnar de åt Kolmårdens Musteri som startades för fyra år sedan.
– Affärsidén är att villaägare ska komma med sina äpplen, och få must med sig hem, säger Lars. Av äppelsorten Filippa tillverkas must i trelitersförpackningar. Oöppnad håller sig musten ett år i rumstemperatur, öppnad förpackning håller i en månad.
– Vi har en separat lokal för musteriet där äpplena tvättas, rivs sönder, packas och pressas, berättar Lars som lärt sig ett nytt "hantverk" via mustintresset. Mässan fortsätter idag, med Carl Jan Granqvist, professor emeritus i matkonst, som föreläsare. Etikettdoktor Mats Danielsson medverkar också. Mediahuset NT och Louis de Geer arrangerar mässan.