I onsdags infördes avdammade coronarestriktioner från regering och myndigheter, som innebär att serveringsställen måste införa åtgärder för att minska trängsel.
Trots att friska, fullvaccinerade inte avråds från företags- och föreningsfester hänger julborden på en skör tråd, efter larm om ökad smittspridning, bland annat vid flera fester.
– Vi kan nog räkna med ett bortfall på 20–25 procent, det är en betydande del och mycket pengar för oss. Det var många bokningar till julbordet och showen. Jag förstår att kommunen, universitet och stora företag och organisationer tar policybeslut och det får vi leva med. Det handlar om pengar som vi ska leva av en bra bit in på nästa år. Det är inte roligt när företag bokar av tre abonnerade dagar på hotellet i Arkösund, säger Thomas Hallgren på Östgöta kök.
Mats Augustsson, krögare vid Värdshuset Löfstad slott, berättar att avbokningar förekommer, men att läget ändå är under kontroll.
Hittills, ska tilläggas:
– Vi kanske tillhör dem som är lyckligt lottade, mycket hänger nog på regeln att vi aldrig har varit över 100 personer och har anvisade platser. Jag tror att det ger en seriositet att vi tar läget på största allvar, säger han.
Avbokningarna gäller i första hand sällskap på 35 personer som reducerats till ett 20-tal eller mindre bordsbeställningar från statliga verk, kommuner och regioner som avbokats på grund av nya policybeslut.
– Det är förstås kännbart, men det kunde vara värre.
Ingen mat som har blivit dålig?
– Nej, vi ligger lågt. Vi har varit lite förberedda på att någonting kan komma. Nu får vi se vad som händer, säger Mats Augustsson.
Maria Önander, hotelldirektör på Elite Grand Hotel i Norrköping, uppger att det förekommer avbokningar till det traditionella julbordet i restaurangen. Hotellet kräver numera vaccinationsbevis till lokalen för showunderhållningen, men inte för restauranggästerna.
– Vissa företag har policys som säger nej till julbord för anställda i år och den följs. Men många mindre sällskap fortsätter att komma. Vi har heller inte den jättevolymen som till exempel Louis De Geer som har plats för flera hundra julbordsgäster.
Maria Önander medger att pandemiläget på nytt ställer till problem; maten är inhandlad, köket är förberett och servispersonal inringd.
– Några som bokat av har erbjudits maten som vi packar och accepterat det. Det känns bra. Men vi ser ju redan nu att det inte kommer att bli lika bra som det såg ut som i början av december. Jag vill ändå vänta till slutet av månaden innan jag kommenterar hur det gick.
Även Sörby herrgård har fått många avbokningar sedan i onsdags. Framför allt gäller det företagsfester i festvåningen, men även större cateringbeställningar. Mat och dryck är redan inhandlat.
– Det är en eländig situation, sedan finns det säkert de som har det värre än vi. Vi har fortfarande catering av lunchtallrikar till företag. Några har valt att göra om julfesten till det nu. Man får hitta lösningar för de som är öppna för alternativ, säger Fredrik Johansson.
Men situationen är tuff.
– Vi tappar ett antal hundra tusen kronor i omsättning, så är det.
Fredrik Johansson tycker att det är svårt att kräva pengar för något som kunden inte får, om inte avbokningen kommer väldigt tätt inpå.
– Man vill behålla en bra relation med kunden, det skulle kanske kunna bli en sommarfest nästa år i stället.