Smet in på skyddsobjekt – tre gånger: "Hittad hängandes på grind"

Tre gånger om tog 30-åringen sig in på en del av Försvarsmaktens område på Bråvalla – som klassas som skyddsobjekt. Han menar själv att han bara varit nyfiken, men döms trots det för brott.

30-åringen var "nyfiken" och smet in på skyddsobjektet på Bråvalla – tre gånger. Nu döms han för brott.

30-åringen var "nyfiken" och smet in på skyddsobjektet på Bråvalla – tre gånger. Nu döms han för brott.

Foto: Johan Nilsson/TT

Norrköping2024-12-29 10:40

På grund av ämnet har målet omgetts av sekretess, men i domen framkommer det att Norrköpingsbon vid ett första besök i maj "hittades hängandes på insidan av en grind". Trots att mannen då uppenbarligen avvisades från området valde han ändå att återkomma en månad senare och sedan en tredje gång i september.

Mannen åtalades senare för tre fall av obehörigt tillträde till skyddsobjekt, vilket han har erkänt – men hävdat att det första besöket ska klassas som ringa, då han missförstått skyltningen.

30-åringen säger också att han då bara var inne på området i ungefär en halvtimme och att inte hade någon avsikt att varken fotografera eller störa verksamheten, utan enbart var "nyfiken".

"Det framgår av åberopade fotografier att det varit fråga om ett tydligt skyltat och inhägnat skyddsobjekt", skriver tingsrätten och avfärdar invändningen.

"Det får anses uteslutet att han trott att han under några omständigheter fick klättra över en inhägnad för att ta sig in".

Eftersom 30-åringen har sett skyltarna, aktivt tagit sig över stängslen och varit inne på området under en "inte obetydlig tid" bedömer rätten att det inte handlar om några "bagatellartade överträdelser".

30-åringen har genomgått en så kallad paragraf 7-utredning – mer känd som liten sinnesundersökning – och där bedömdes att han kan ha haft en allvarlig psykisk störning, både vid brottstillfället och sedan vid undersökningen. Det rekommenderades därför att han skulle genomgå en fullstor undersökning, vilket hade kunnat leda till att han fått vård i stället för fängelse.

Men eftersom tingsrätten inte anser att det är aktuellt att döma honom till fängelse bedöms en sådan undersökning inte behövas. Inte heller läkarens slutsatser motiverar detta.

"Det föreligger inte förutsättningar för rättspsykiatrisk vård endast med stöd av intyget", skriver rätten och konstaterar att den lilla undersökningen visar att "misstankarna om psykos misstänks vara drogrelaterade".

Eftersom brotten inte har lett till någon skada för Försvarsmakten och det enligt rätten inte finns skäl att tror att 30-åringen skulle återfalla i brottslighet döms han nu till villkorlig dom. Han ska även betala 3 000 kronor i dagsböter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!