SMHI: Det såg inte ut attvara något exceptionellt

För att SMHI ska gå ut med en varning för åskväder krävs ett visst antal förväntade blixtnedslag per timme. Prognosen för festivalfredagen i Norrköping, såg inte ut att nå upp dit.

Norrköping2014-07-07 02:00

– Vi kände till att det var ett kraftigt åskväder på gång, men det såg inte ut att vara något exceptionellt. För att vi ska gå ut med en varning krävs att den handlar om 500 blixtar per timme på ett område av 1 000 kvadratkilometer och så såg inte prognosen ut, säger meteorolog Andreas Carlsson.

Exakt hur många det förväntades handla om känner inte Andreas Carlsson till, men enligt uppgifter som nått räddningstjänsten rörde det sig om 300 blixtar per timme.

Anders Carlsson understryker att det egentligen inte är antalet blixtar per timme som är avgörande för om det är en fara, men gränsen måste sättas någonstans.

– Det kan vara betydligt färre än 500 blixtar och ändå slår blixten ner i människor. Det kan räcka med väldigt få blixtar för att det ska få förödande konsekvenser. Åskväder kan också vara väldigt lokala och att då gå ut och varna vid varje mindre sådant skulle leda till inflation i varningar. Därför är den här gränsen satt, även om den inte är absolut, säger han.

För honom och hans kollegor handlar det därför en hel del om avvägningar. En varning ska som tidigast utfärdas 24 timmar innan, men prognosen kan snabbt ändras.

– Och då gäller det att vara lite taktiskt och utgå i från att varningen faktiskt ska vara till nytta för allmänheten. Frågan är då om det är bättre att ha kvar informationen och lägga till, eller ta bort och ändra, säger han.

Skulle ni gjort annorlunda när nu ni vet hur det blev?

– Vår uppgift är att redovisa väderfenomen, inte att bedöma konsekvenserna. Och prognosen visade risk för kraftig åska men inte att det skulle vara ett varningsläge. Så jag skulle nog inte ha gjort annorlunda, om det var jag som var ansvarig, säger Andreas Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om