Under rättegången i november 2011 mot den då 24-årige man som åtalats för att ha kört på två unga kvinnor i korsningen Skarphagsleden/Idrottsgatan fotograferades han
i smyg. Bilderna lades sedan ut tillsammans med hans namn och ett dödshot.
24-åringens försvarsadvokat Mikael Abrahamsson reagerade starkt, eftersom han ansåg att det satte rättssäkerheten ur spel. Dödshotet polisanmäldes och såväl domare som åklagare och målsägarbiträde informerades.
Kan påverka
- Det rann ut i sanden. Åklagaren gick inte vidare trots att det är ett brott som faller under allmänt åtal. Det borde ha utretts, säger Mikael Abrahamsson.
Han tycker att det borde finnas ett förbud mot att ha mobiltelefonen påslagen under förhandlingar
i rättssalen.
Domstolsverket konstaterar i en färsk rapport, som lämnades till regeringen precis före jul, att fotografering och filmning av parterna i en rättegång kan upplevas som kränkande.
Det kan också ingå som ett led i otillåten påverkan.
- Vi har inte lyckats reda ut hur stort problemet är, men det förekommer och det förekommer allt oftare, säger Magnus Mannerback, jurist vid Domstolsverket.
Straffbart i Danmark
Därför föreslår nu verket att en översyn av fotoförbudet i domstolar, som infördes 1948, ska göras.
Men man anser att det inte finns några förutsättningar för att generellt förbjuda domstolarnas besökare att ha med sig mobiltelefoner och annan kommunikationsutrustning.
I stället förespråkar verket att en översyn av fotoförbudet ska göras och att det ska införas sanktioner mot att sprida bilder, som har tagits i strid med fotoförbudet.
På så sätt skulle det bli möjligt att som i Danmark utdöma böter när någon smygtagit bilder i rätten och lagt ut dem på forum på internet.
- Det är ett problem som vi påtalat. Nu är det upp till regeringen att gå vidare om de tycker att det är en vettig idé, säger Magnus Mannerback.
"Mängder med risker"
Mikael Abrahamsson skulle hellre vilja att domstolarna utvecklade en gemensam praxis om att mobiltelefoner ska vara avstängda inne i rättssalarna.
Det sker redan i dag vid vissa domstolar, men Domstolsverkets rapport visar att domarna agerar mycket olika vid ordningsstörningar.
- Jag förstår inte vad mobiltelefoner överhuvudtaget har i rättsalen att göra. Det finns mängder med risker om man släpper på fotoförbudet. Det kan bli som när min klient blev uthängd redan efter första förhandlingsdagen. Det skapas lynchmobbar, vilket kan påverka utgången av rättegången.