I Norrköping finns det flera företag som rankas högt av Sveriges största kreditupplysningsföretag UC. Ett av dem är Häv & Gräv. Företaget startade 2002 av bröderna Kalle Moberg och David Andersson. 17 år senare har bolaget 65 anställda och en omsättning på över 130 miljoner kronor.
– Det var aldrig uttänkt att det skulle bli ett stort företag. Men vi har haft tur att det aldrig riktigt varit lågkonjunktur. Och efter hand har det växt. Det ligger mycket hårt arbete bakom det. Nöjda kunder kommer tillbaka, säger David Andersson, som har personalansvaret på företaget.
Strävar ni efter att växa mer?– Det känns som om vi ligger på en bra nivå nu, säger David Andersson.
Men vad är det egentligen som Häv & Gräv gör?– Ja, det är mycket. Schaktning, sprängning, pålning, krossning och mycket mer. Det viktiga är att vi har en egen maskinpark som kan ta de olika uppdragen. Det gör att vi kan vara snabbfotade när vi tar jobb, säger Kalle Moberg.
Företaget är verksamt i Östergötland och Södermanland. Den riktiga hemmaplanen är Norrköping och att flytta härifrån finns det absolut inga tankar om.
– Vi har många kunder i Östergötland och i närheten av Norrköping. Dessa är basen i vår verksamhet och det är viktigt att hålla fast vid. Under sämre tider är den goda kundkontakten viktig att ha. Vi är ett Norrköpingsföretag, säger Fredrik Söderlund, som bland annat ansvarar för bolagets projekt.
Under de senaste åren har företaget varit inblandade i många projekt. Bland annat var man och byggde Norrköpings första trygghetsboende som blev klart för någon vecka sedan. Men bolaget har också avtal med kommunala bolaget Norrevo. Man har också fått ett prestigeuppdrag i en annan kommun.
– Men det kan vi inte berätta så mycket om än. Vi vill skriva på pappren först, säger Fredrik Söderlund.
Det har varit många diskussioner om att företag i samma bransch som Häv & Gräv har svårt att hitta kvalificerad personal. Bransch- och arbetsgivareorganisationen Maskinentreprenörerna har varnat för en hotande brist på maskinförare i framtiden. En brist som skulle kunna hota framtida infrastrukturprojekt.
– Visst kan vi se att branschen behöver personal för att klara den utbyggnad som ska ske. Men just nu har vi den personal vi behöver. Sen strävar vi alltid efter att ha både yngre och mer rutinerade. Och gärna fler kvinnor i branschen, säger Kalle Moberg.
Alla talar om Ostlänken. Kommer ni få någon del av den?– Vi kommer säkert kunna bli inblandade på något vis. Med några smulor. Men visst är Ostlänken bra för branschen och det som är bra för branschen är bra för oss.