– Hagaborna saknar doften av nybakat bröd, säger Rafiq Rather som är delägare i bageriet.
Det är snart sex år sedan som Rafiq och hans fru Paulina lämnade Stockholm och tog över bageriet i Haga som är känt för sina saltängsbullar. Då var det ganska så nytt med stenugnsbakat surdegsbröd och det var ingen given succé.
– Folk tyckte det var läskigt med stora surdegsbröd på flera kilo som dessutom kostade en del, så vi började dela ut det som inte gick åt gratis.
Så småningom vaknade intresset. Kunderna blev fler och verksamheten utökades. Idag finns 20 anställda i fyra brödbutiker i Norrköping och ett i Linköping.
– Drömmen är att öppna flera Linköping.
Sedan snart två år tillbaka bakas allt bröd i butiken på Ingelsta i Norrköping men nu ska Hagabutikens lokaler renoveras så det blir en bageridel även där. Man hoppas kunna öppna i slutet av november.
– Jag funderar på att rikta in mig på ekologiskt eller glutenfritt, men har även andra idéer, säger Rafiq som själv jobbar som bagare i bageriet.
Vid besöket i Ingelstabutiken har han sällskap av bagaren Aziz Haidari och butiksbiträdet Tuula Mustonen. Ingen av dem har någon traditionell bagarutbildning, de är självlärda precis som ägaren själv som lärt sig hantverket på Kringelgården i Saltsjöbaden där han till sist blev bagerichef.
Arbetsförmedlingen nämner bagare som ett bristyrke i länet men det verkar inte bekymra Rafiq som hittat andra sätt att rekrytera.
– Jag går hellre på person än cv när jag anställer. Aziz här kom från Afghanistan till Sverige i en lastbil och släpptes av ensam i skogen. Hans resa alltså, det här är en kille som kan kämpa, och man måste kämpa med surdegsbröd, hålla koll, annars blir det platt, säger han för att sedan vända sig mot Tuula.
– Och du skrattar så fint och är bra med kunderna, det är viktigt med bra service.
Tuula drev ett textilföretag när hon fick en stroke år 2005. Hon var över 60, kunde bara arbeta halvtid efter sin sjukdom och hon hade gett upp tanken på att få en fast anställning. Trots det eller som hon själv säger "kanske tack vare min ålder" fick hon anställning i butiken efter en månads arbetspraktik.
– Visst kan man ha en dålig dag men folk i min ålder känner inte efter krämpor. Man kan ha gråten i halsen ibland men nästa dag är det glömt, det hör ju livet till. Jag trivs jättebra, säger hon och tar sig an nästa kund.
Det är förmiddag och många kommer in från gymmet bredvid för att köpa färdiga mackor till lunch. Det är fredag och man passar på att köpa med ett surdegsbröd till helgen. Att de väger flera kilo och kostar en del verkar inte skrämma Norrköpingsborna längre.