Socialchefen: "Vi orsakade inte Esmeraldas död"

Efter den allvarliga IVO-kritiken i Esmeraldafallet har socialkontoret nu tagit fram en handlingsplan. Om den inte får godkänt riskerar Norrköpings kommun få betala en miljon kronor i vite.

"Socialtjänsten orsakade inte Esmeraldas död", säger socialchefen Yvonne Thilander.

"Socialtjänsten orsakade inte Esmeraldas död", säger socialchefen Yvonne Thilander.

Foto: NT

Norrköping2021-01-18 06:00

Det har snart gått ett år sedan treåriga Esmeralda hittades död i sitt hem i centrala Norrköping. Men efterspelet kring hennes död lever vidare. Det är fortfarande många obesvarade frågor kring hur det kunde gå så här långt.

Socialtjänsten i Norrköpings kommun har fått sin släng av sleven. På en presskonferens i oktober konstaterade IVO:s generaldirektör Sofie Wallström att de "identifierat flera mycket allvarliga fel som bidragit till en katastrofal utgång".

undefined
Enligt socialchefen Yvonne Thilander finns det alltid utrymme för förbättringar i handläggningen.

Några månader senare är socialchefen Yvonne Thilander fortfarande förundrad över de hårda ord som framfördes på presskonferensen.

– Jag tycker inte ordvalet var befogat. Det återspeglade inte den dialog vi haft med IVO i Jönköping under utredningen. Min känsla är att det blev politik när generaldirektören intog podiet, säger Yvonne Thilander.

Nu när det gått en liten tid – var kritiken befogad?

– Oavsett vilken verksamhet vi pratar om så finns det alltid något som kan bli bättre. Men vi orsakade inte Esmeraldas död.

undefined
IVO:s generaldirektör Sofia Wallström konstaterade att socialnämnden gjort många allvarliga fel i sin handläggning av Esmeralda.

Senast den 1 februari måste socialtjänsten presentera en handlingsplan. Om IVO bedömer att nämnden inte vidtagit tillräckliga åtgärder kan myndigheten begära att ett vite på en miljon kronor blir utdömt i domstol.

Har ni en handlingsplan som blir godkänd?

– Jag vill inte spekulera kring hur IVO ser på vår handlingsplan. Om jag ska vara ärlig så tycker jag det viktigaste är att framtagandet av handlingsplanen för med sig att alla våra anställda är delaktiga i det här förändringsarbetet. Att det vi gör leder till en förändring.

Hur har ni arbetat fram handlingsplanen?

– Vi började med en gång genom att tillsätta en arbetsgrupp för att jobba med de brister som IVO påpekat. Vi har undersökt vilka förbättringsområden som finns och därefter har vi fått fram åtgärder och aktiviteter som ska förändra och förbättra vårt arbete. Arbetsgruppen har i sin tur rapporterat till socialnämnden. 

Kan du ge något konkret exempel hur ni ska förbättra ert arbete?

– En del av kritiken vi fick rör den förhandsbedömning som görs innan vi fattar beslut om vi ska inleda en utredning. Det här arbetet ska göras mer korrekt och formellt. Risk- och skyddsbedömningen ska bli en viktig del i förhandsbedömningen. Hade vi i Esmeraldafallet inlett en utredning, istället för en förhandsbedömning, så hade inte ärendet kunnat stängas som det gjorde.

undefined
Senast den 1 februari måste socialnämnden presentera en handlingsplan innehållande åtgärder efter den allvarliga kritiken från IVO.

Efter att IVO framfört sin allvarliga kritik skrev anställda vid socialtjänsten ett brev till socialministern Lena Hallengren och uttryckte sin besvikelse över att IVO inte hade pratat med någon av de aktuella handläggarna.

Har IVO kontaktat er sedan i oktober?

– Jag har haft ett möte med IVO tillsammans med politiker från vår socialnämnd där det förtydligades vilka frågeställningar som ska besvaras. Jag vet att IVO erbjöd sig att träffa handläggare och ge dem chansen att berätta om sitt arbete, men handläggarna tackade nej.

Hade det inte varit bra om handläggarna träffade IVO:s utredare?

– Vi har alla bestämt oss för att bara titta framåt nu. Viktigast är att de åtgärder vi vidtar leder till förändringar, säger Yvonne Thilander.

Handlingsplanen behandlas av socialnämndens presidium på måndag den 18 januari. Den ska sedan godkännas av socialnämnden innan den skickas till IVO.

IVO meddelar att de inte vill kommentera ärendet förrän de fått underlaget samt gjort en bedömning.

Riskerar miljonvite

Inspektionen för vård- och omsorg (IVO) valde att granska Norrköpings kommun då man ansåg att socialtjänstens lex Sarautredning inte var tillräcklig.

Enligt IVO gjorde kommunen många allvarliga fel i sin handläggning i Esmeraldafallet. Den treåriga flickan fick inte det skydd och stöd hon behövde.

Socialtjänstens handläggning av barnärenden kan enligt IVO leda till allvarliga konsekvenser även för andra barn.

Senast 1 februari ska socialnämnden presentera en handlingsplan innehållande åtgärder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!