Socialsekreterare som arbetar med ekonomiskt bistånd gick tidigare i våras ut och varnade för risker för förvärrad sjukdomsbild hos deras klienter till följd av de skärpta boendekraven.
– Alla kollegor har mött reaktioner. Bland dem som mår psykiskt dåligt har några till och med talat om självmord. Det är väl det värsta vi har mött som reaktion, säger handläggaren Anna, som heter något annat och vill vara anonym.
– I vissa fall har vi delvis backat på boendebesluten genom att inte ställa krav på att söka bostad i hela länet, eftersom man har vårdkontakter i Norrköping eller behöver stöd från andra delar av socialtjänsten.
Har ni fått in många överklaganden?
– Det har sett väldigt olika ut och varierar mellan handläggare. Det är svårt att uppskatta hur många det är totalt.
Är det vanligt att kommunen anser att det inte finns skäl att ändra beslut?
– Ja, det är min uppfattning. Vi har gjort avsteg i en del ärenden, men det ska ganska mycket till för att godkänna avsteg trots att hyran är för hög.
Något som Anna oroas över är hur man ska möta konsekvenserna när en del av hyreskostnaderna börjar avslås i sommar. En person som till exempel har 6 400 kronor i hyra får 2 000 kronor mindre att leva på.
– För vissa kan det vara att hela uppehället försvinner, de får inga pengar kvar till mat när de har betalat hyran. Eller så betalar de inte hyran och då får de skulder. Hur ska verksamheten hantera konsekvenser av avslagen? Det är en fundering jag brottas med.