Norrsken, eller aurora borealis, är ett mycket sällsynt fenomen i landet. Skenet är en effekt av att solens partiklar påverkar jordens magnetosfär.
När partiklarna nuddar vid vårt magnetfält skjuts de ut mot jordpolerna och skapar ett starkt ljus över oss. Eftersom ljuset ligger runt polerna är det därför vanligast att fenomenet kan ses i Norrland, men den senaste tidenhar det även kunnat ses i Östergötland och även i de södra delarna av Sverige.
Anders Wettergren är meterolog på SMHI i Norrköping och han tror att norrsken kommer att bli ovanligare under några år framöver.
– Aktiviteten har börjat sjunka och solstormarna blir svagare ju längre året går. Det är möjligt att man kan se norrsken fler gånger den närmsta tiden, men sannolikt är det främst i Norrland som det kommer att synas, säger han.
Ljusstrålarna som kan variera i färg mellan grönt, blått och ibland även rött påverkas av en så kallad elvaårscykel där skenet når sin kulmen i mitten av cykeln. Den maximalaaktiviteten nåddes förra året och nu kommer effekten gradvis att avta. I och med att Sverige går mot ljusare tider kommer det bli ännu svårare att se skenet.
– Norrsken kan alltid ses på någon plats i världen, men det här är ett vinterfenomen. Vi kan alltså inte se det under sommartid när det är soligt ute, säger han.
Det senaste utbrottet har legat på nivå fyra i en femgradig skala och när dessa nivåer uppnås är risken för att jorden påverkas större. Under tidigare cykler har solstormarna påverkat tekniska utrustningar på jorden och Anders Wettergren ser ingen omöjlighet i att det skulle kunna hända igen.
– Det är vid såna tillfällen som vi kan drabbas av strömavbrott och störningarpå radio- och tv-sateliter, säger han.
Solstormarna formar en oval över jordklotet som sträcker sig från norra Skandinavien och Alaska till Sibirien. Ovalen förändras i takt med solstormarnas styrka och för att skenet ska träffa Sverige måste precisionen vara exakt.
– Jorden rör sig 360 grader runt solen och för att ljuset ska träffa oss måste den ligga på exakt rätt grad, säger Anders Wettergren.
Även om skenet är på väg bort finns möjligheter att se det på nordliga platser i Sverige, men att förutspå när det inträffar är väldigt svårt. För de som missat möjligheten att se det tidigare är chanserna störst under kommande vinterhalvår.
– Jag såg skenet redan i januari och än är inte högsommaren här, säger han.