Språket är nyckeln till integration

Etina Deniz anser att språket är vägen till integration. Det har hon blivit varse på jobbet som SFI-lärare, som assyrisk flykting från Turkiet och som hustru till engelsmannen Mark.

Jobbet. "Det är oerhört spännande och varje dag möter jag olika människoröden", berättar Etina Deniz om sitt jobb som SFI-lärare.

Jobbet. "Det är oerhört spännande och varje dag möter jag olika människoröden", berättar Etina Deniz om sitt jobb som SFI-lärare.

Foto: Sofia Hårdänge

Norrköping2017-01-17 11:09

Etina var tre år gammal när familjen flydde från sydöstra Turkiet till Sverige. 1976 bodde de på en flyktingförläggning i Flen innan de flyttade vidare till Örebro, och fjorton år senare till Norrköping. Etina och hennes syskon blev snabbt hemmastadda i sitt nya land och de lärde sig det svenska språket illa kvickt. Desto svårare var det för hennes föräldrar.

– Språket har varit en stor barriär och de har aldrig lärt sig svenska till fullo. De har inte haft chansen att komma in i samhället på samma sätt som jag och mina syskon, berättar hon.

Etinas mamma var hemma och tog hand om barnen och hennes pappa arbetade långa skift på fabriken. Det fanns ingen naturlig interaktion med andra svenskar och det var därför svårt att lära sig språket. Men Etina tror inte att svenskarna var speciellt svåra att få kontakt med, det handlade snarare om omständigheterna.

– Det är naturligt att folk håller sig till sin egen bubbla och till det de känner till, så är det ju i vilket land man än kommer till. Efter en lång dag på jobbet orkar man inte ge sig ut för att träffa nya människor.

Hon menar att det i stället är viktigt, som ny i ett land, att gå med i föreningar eller kanske engagera sig i någon sport. Gemensamma nämnare förenar människor, det tror hon starkt på.

Föräldrarna fick aldrig chansen att studera på universitet, men för Etina och hennes syskon har studier utgjort en viktig del av livet. Hennes storebror Fuat var en av pionjärerna i den assyriska rörelsen och föreläste om vikten av utbildning. Han inspirerade Etina och hon inledde en karriär som lärare i svenska, engelska, tyska och drama. Men hon har nu, sedan en tid tillbaka, arbetat som lärare i SFI (svenska för invandrare) på Komvux i Norrköping.

– Det är ett oerhört spännande jobb! Varje dag möter jag människor med olika livsöden. Alla pratar olika språk och är i olika åldrar. Jag känner igen mig själv i många av mina elever och när jag får höra deras historier hör jag mammas och pappas röster i mitt huvud.

Hon är mycket engagerad i sina elever och för några år sedan var hon med och startade "Invitationsdepartementet" i Norrköping – en organisation som sammanför personer som talar flytande svenska med personer som lär sig svenska. Idén är att svenskar och nysvenskar i lugn och ro ska få bjuda hem varandra på middag och utbyta kunskaper. Det har varit ett mycket framgångsrikt koncept, berättar hon.

Etina har inte bara haft nytta av sina språkkunskaper i arbetslivet. För 15 år sedan mötte hon nämligen sin stora kärlek Mark – engelsmannen som bara var på genomresa i Sverige. Det var inte kärlek vid första ögonkastet, men med tiden smög den sig sakta men säkert på.

– Jag var väldigt tveksam i början. Jag trodde att de kulturella skillnaderna mellan oss skulle vara för stora. Men Mark är mer optimistisk och han har hela tiden sagt att kärleken övervinner allt.

Och med tiden kom han att få rätt. Mark flyttade till Sverige och lärde sig, efter många års tragglande, det svenska språket. Och sedan tog det inte lång tid innan han friade.

– Första gången han friade sa hjärtat nej. Men Mark väntade tålmodigt på att jag skulle känna mig redo och nästa gång han frågade sa hjärtat ja.

Hennes föräldrar blev chockade när de fick reda på att Etina träffat en engelsman, då de förväntade sig att hon skulle gifta sig med en assyrier. Men 15 år har nu gått och med tiden har föräldrarna accepterat honom som en i familjen.

– De har kommit på att det är rätt skönt med Mark vars familj inte lägger sig i, nu får de själva styra och ställa, säger hon lite skämtsamt.

I dag lever de ihop i en etagevåning i centrala Norrköping med sina tre barn.

– Visst har det uppstått konflikter under årens gång, men tillsammans har vi övervunnit dem. Vi smäller i dörrar och vi bråkar. Vi är stormiga och passionerade, men det är samtidigt väldigt nyttigt och befriande, säger Etina.

Porträtt

Namn: Etina Deniz.

Ålder: 43 år.

Bor: I centrala Norrköping.

Familj: Maken Mark och deras tre barn.

Gör: Arbetar som SFI-lärare på Komvux.

Blogg: etinadeniz.wordpress.com

Kika in på invitationsdepartementet.wordpress.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!