Språkstöd viktigt för elevers självförtroende

Språket sätter gränser och gör det svårt att ta till sig all undervisning i skolan. Därför får Amar Shaol och Milad Stifo extra stöd.

NORRKÖPING2004-03-15 04:00
Tre timmar i veckan får Amar Shaol och Milad Stifo hjälp av en extralärare som behärskar deras modersmål, arabiska. De är eniga om att det underlättar för skolarbetet att ha det här stödet.
Som NT kunde berätta i lördags är interkulturella språkenhetens chef Christian Söderström kritisk till att alla elever som skulle behöva det här stödet inte får det. Men Amar Shaol och Milad Stifo tillhör alltså de som har fått extra studiehandledning.
- Det betyder mycket att få den här hjälpen, säger Milad Stifo. Jag tror inte det skulle gått lika bra som det gör nu om jag inte hade fått det.

Tre gånger i veckan
Vid tre tillfällen i veckan kommer den arabisktalande läraren Georgette Melki och hjälper dem att komma vidare i sina studier.
- Jag tror att det är viktigt för självförtroendet att man stöttar dem. Om man inte gör det tröttnar de snart om de inte förstår, säger Georgette Melki.
Hon arbetar på olika sätt med olika elever, beroende på vilka behov som finns. Ibland är det bättre att finnas med som en resurs i klassrummet och ibland är det bättre att eleven får sitta och arbeta ensam med stödläraren. Till en början sker mycket av undervisningen på modersmålet, men efter hand som eleven får ett större svenskt ordförråd går de över mer och mer till svenska.
Amar Shaol tycker att NO- och SO-ämnena är jobbigast och hans tre timmar i veckan av studiehandledning går därför åt att arbeta med de texter så att han förstår och underlättar för honom att hänga med under lektionerna i klassrummet.
- Det som är jobbigt är när det är ord som jag inte förstår, berättar Amar Shaol.

Texterna svårare
Både för Milad Stifo och Amar Shaol är det framförallt NO- och SO-ämnena specialundervisningen ägnas åt. Amar Shaol tycker inte att det är några problem att han inte får någon extra undervisning i de andra ämnena. Och han tycker att det går bra att hänga med.
- Men engelska är lite svårt, säger han.
Det är bara några månader sedan han började i sin nuvarande klass. Tidigare har han gått i en förberedelseklass i två år. Där studerades svenska, modersmålet, matte med flera ämnen. Men på en lägre nivå än nu.
- Texterna i böckerna är lite svårare nu, berättar han men säger samtidigt att han inte tycker att det var något stort steg att ta att gå från förberedelseklassen till den nuvarande skolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om