Stadium fyller 25 år

Från källaren i Spiralen till en miljardkoncern. Ulf och Bo Eklöfs Stadiumkedja breder ut sig över Norden och snart väntar nästa utlandssatsning för företaget som fyller 25 år i vår.

Foto: Fredrik Jonson

Norrköping2012-04-21 00:00

Stadiums lager i Norrköping växer rejält och det ger en tydlig signal om hur Ulf och Bo Eklöf ser på framtiden. De är fortfarande beredda att satsa hårt och lär också få göra det nu när utländska sportkedjor får fäste på den svenska marknaden.

- Vi ser faktiskt ingen gräns för hur stort Stadium kan bli, säger Ulf Eklöf och en skarp blick understryker budskapet.

Vi det är grundaren Ulf Eklöf och hans bror Bo. Tillsammans har de gjort en imponerande resa som började på Spiralen Sport 1974. En då 22-årig Ulf tog hand om butiken och tog ett par år senare in sin yngre bror Bo i företaget. Ett konkurslager Skiyot-jackor blev en riktigt bra affär och bröderna såg att de hade en idé som gick att utveckla.

Unga och energiska
- Vi var unga och ville jobba hårt med vår idé, förklarar Ulf. Men visst var det samtidigt ett stort risktagande att gå vidare till nästa nivå. En stor ekonomisk utmaning.

NT får en exklusiv intervju med Ulf och Bo Eklöf i ett konferensrum på lagret. Vägen kantas av larm och låsta dörrar eftersom DSV:s lagerpersonal gått hem för dagen. Och redan här märks Ulf Eklöfs energiska temperament över att snabbt komma på plats så att intervjun kan börja. Man måste ha en "plupp" för att komma in men någon sådan har inte grundaren. Allt löser sig ändå smidigt och brodern Bo ansluter i ett något lugnare tempo.

1987 öppnade den första Stadiumbutiken på Sergelgatan i Stockholm och det var ett avgörande språng för företaget.

- Det var otroligt stort att slå upp portarna på Sergelgatan, säger Bo Eklöf. Den ekonomiska utmaningen var enorm och det blev en milstolpe för oss.

En milstolpe
Ulf och Bo lägger ihop sina minnen från öppningsdagen då köerna ringlade runt hela kvarteret. Och det märks på Ulfs ansiktsuttryck att just den dagen är ett av hans finaste minnen från karriären.

- Det var en emotionellt stor satsning, konstaterar Ulf. Och runt 1990 kände vi tydligt att Stadium hade en bra idé och att timingen var helt rätt. Därifrån var det bara att köra för fullt.

56-årige Bo och 59-årige Ulf har inte alltid tyckt exakt likadant i utvecklingsfrågor men har lärt sig ett förhållningssätt till varandra som lett framåt.

- Visst sjutton har vi bråkat om olika saker, säger Ulf och skrattar. Vi är väldigt impulsiva men tack och lov inte långsinta. Vi ser till att nå konsensus innan vi lämnar rummet för att sedan gå vidare. Någon annan arbetsmetod har vi inte råd med, det kostar för mycket tid.

Bo tillägger att ett plus ett faktiskt kan bli tre när de två bidrar med varsin kompetens. Bo med kunskapen om inköp/mode och Ulf med det yttersta ansvaret för ekonomin.

Stadium fortsätter att storsatsa och i sommar tar styrelsen beslut om nästa utlandssatsning. Under tiden som lagerutbyggnaden sker tränger sig fler aktörer in på den svenska sportmarknaden. Franska Decathlon, norska XXL och svenska uppstickarna Usports vill gärna sno marknadsandelar från Stadium.

- Vi håller vår profil, säger Ulf med eftertryck. Och vi har mer och bättre mode att erbjuda än konkurrenterna.

De senaste årens satsningar har kostat stora belopp. Kapital tillfördes bolaget när Fredrik Lundberg köpte en femtedel av Stadium 2001. Finansmannen ville följa Stadium in på börsen men Ulf och Bo slog i bromsen.

- Jag skulle vara väldigt störd av att vara börs-vd, konstaterar Ulf. Det känns viktigt att vara onoterad.

Ingvar Kamprad klev in
Lundberg sålde sin andel i Stadium och ny delägare blev Ikano. Bolaget bakom Ikea och Ingvar Kamprad. Ulf beskriver Ikano + Stadium som ett sällsynt lyckat äktenskap och så sent som för några månader sedan var 85-årige Ingvar Kamprad i Norrköping. Det blev ett trivsamt möte och en oplanerad butiksinspektion av Ikea-grundaren.

- Ingvar Kamprad ville gå runt Stadium på Spiralen och han hade en massa synpunkter på allt från hur skyltar satt till vilka provstrumpor våra kunder får använda, säger Ulf och skrattar. Han är en stabil och positiv partner och kan retail ända ut i fingerspetsarna. Vi är djupt imponerade av honom.

Tufft att lämna vd-stolen
För fyra år sedan lämnade Ulf Eklöf över vd-stolen i familjeföretaget till bolagets första externa ledare. Gustaf Öhrn fick jobbet och han har i dagarna fått sitt femåriga förordnande förlängt.

- Det var en otroligt stor mental process för mig att lämna över, säger Ulf och skruvar sig besvärat på stolen. Jag fick jobba väldigt mycket med mig själv när Gustaf Öhrn tog över som vd. Han gör ett bra jobb och vi har väldigt bra personkemi och för säkerhets skull har jag flyttat till en korridor i huset där vi inte springer ihop.

Pinsamt få kvinnor
Kvinnor som tränar på gym och andra ställen och sportmammor som handlar träningsredskap och sportkläder till sina barn är en viktig målgrupp för Stadium. Det märks inte minst i sportkedjans marknadsföring. Trots det finns bara en kvinna i bolagets styrelse och det märks att ämnet är en smula laddat.

- Det är rent pinsamt att det ser ut så här, erkänner Ulf. Vi hade ett möte så sent som i går kväll om att vi alltid måste kunna ta fram en kvinnlig kandidat till lediga poster i bolaget. Vi jobbar i en väldigt manlig bransch men här finns en del att göra.

Ulfs framtid delas mellan Stadium och övriga uppdrag som tillåts ta allt mer tid. De tre viktiga delarna är Eklöf Invest AB där man bland annat hittar golfanläggningen Ekerum på Öland och Experium i Sälen. I investmentbolaget finns även brodern Bo. Ulf startade för länge sedan även ett fastighetsbolag som i dag har 850 lägenheter i Norrköping/Söderköping. Och hans tredje uppdrag kretsar runt flera olika styrelseuppdrag. Förutom Stadium i bland annat Svensk handel, Econova, Danske Bank och VRG.

Ny generation Stadium
- Jag är frisk och vill hålla igång så mycket det bara går, konstaterar Ulf. Jag älskar att arbeta och är i ett läge i livet när jag får tid att reflektera lite och välja hur jag styr min tid. Men om du frågar min fru om jag dragit ner på takten låter det kanske annorlunda, tillägger han och ler.

Framtidsplanerna för Bo handlar en del om resor för Stadium och stöd i framtida produktgenomgångar där han i rollen som före detta inköpschef har mycket viktig kompetens att lämna över.

Ulfs son Karl Eklöf finns redan i företaget men om barn och barnbarn i framtiden ska leda Stadium verkar inte vara något som entreprenörsduon funderar särskilt mycket över.

- Vi hoppas att vårt koncept får leva och utvecklas. Det är mycket viktigare än vem som har ägarkontroll över framtidens Stadium, avslutar Ulf.

Stadium
Ulf Eklöf tog över Spiralen sport 1974 och några år senare kom brodern Bo Eklöf in i företaget. Efter en resa till OS i Los Angeles föddes idén till Stadium och den första butiken öppnade på Sergelgatan i Stockholm 1987. I dag har Stadium 131 butiker i Sverige, Danmark och Finland samt en nätbutik. Antal årsanställda är 1731 och omsättningen 2009/2010 var cirka 5,3 miljarder kronor inklusive moms. Bolaget har en soliditet över 50 procent. Stadium ägs till 55 procent av Ulf Eklöf, Bo Eklöf äger 20 procent och Ikano 25 procent. Vd för familjeföretaget är Gustaf Öhrn som tillträdde 2008.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om